Nagy valószínűséggel idén is lesz pótfelvételi

Mint minden évben, idén is a ponthúzás után lesznek elérhetőek a részletek a pótfelvételiről.

2021. július 22-én - azaz a következő csütörtökön - este 8 órakor kerül sor az idei ponthúzásra, amikor minden felsőoktatásba jelentkező megtudhatja, hogy felvették-e az általa megjelölt szakok valamelyikére.

Ha nem jön össze az álomegyetem, akkor sem szabad azonnal teljes rémületbe esni, ugyanis Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője januárban közzétett videójában ismertette, hogy mint minden évben, idén is miniszteri döntés kell a pótfelvételi meghirdetéséhez. "Ha nem volt sikeres a felvételi, akkor az Oktatásért Felelős Miniszter döntése értelmében július 22-e után, de még augusztus előtt meghirdetésre kerül pótfelvételi eljárás. Ott még esetleg meg lehet próbálni a sikeres felsőoktatási felvételit" - nyilatkozta.

Fontos tudnivaló, hogy a pótfelvételi eljárásban csak azok vehetnek részt, akiket sehova sem vettek fel, vagy korábban nem is jelentkeztek egyik egyetemre sem.

A pótfelvételi során már csupán egyetlen helyre adhatja be a jelentkezését az, aki ezzel élni szeretne. Ahogyan Bukta Péter is mondta, a meghirdetés miniszteri hatáskör és a jelentkezési időszak jóval rövidebb, mint az általános felvételi eljárás során.

Nagyon fontos, hogy a pótfelvételin általában csak önköltséges szakokra lehet már jelentkezni, az állami ösztöndíjas hely rendkívül ritka.

Eredmény előreláthatólag általában augusztus 20-a után várható. Azok, akik számára a pótfelvételi sikerrel zárul, pontosan ugyanazokkal a feltételekkel kezdhetik meg a felsőoktatási tanulmányaikat idén szeptembertől, mint azok, akik az általános felvételi eljárás során jutottak be.