5 dolog, amik neked is eszedbe jutottak, ha felvételiztél!

Az egyetemi felvételi az érettségi után következő nagy lépés mindenki életében, így természetesen mindenkiben felmerülhetnek kisebb-nagyobb bizonytalanságok és aggodalmak. Nyugi, nem vagy egyedül!

Te hány dolgon tűnődtél el ezek közül?

Mi lesz, ha nem vesznek fel?

A legkézenfekvőbb félelem, ha amiatt aggódsz, felvesznek-e az áhított szakra. A legtöbb esetben ez az aggodalom valójában alaptalan, mert bőven elegendő pontot össze tudtál szedni, de mégis tartasz attól, hogy valami furcsa csoda folytán az eddig 340 pontos szakra idén 450 pont felett lesz a ponthatár – persze utólag kiderül, hogy csak túlizgultad az egészet.

Ha viszont valóban bizonytalan lábakon áll, hogy felvételt nyersz-e valahova, akkor sem kell nagyon aggódnod: jövőre újra megpróbálhatod, addig pedig szerezhetsz egy újabb nyelvvizsgát vagy szerezhetsz némi munkatapasztalatot. 18-19 éves vagy, még rengeteg időd van!

Lehet, hogy mégis sorrendet kellett volna módosítani?

A sorrend meghatározása a jelentkezéskor több tényezőn múlhat: melyik szakra szerettél volna leginkább bekerülni, melyik szakon számíthattál a legmagasabb ponthatárra és így tovább. Mi azt tanácsoljuk, hogy ha már valamit véglegesítettél, ne rágódj azon, vajon jó döntés volt-e. Ha kiderül, hogy mégsem érzed tökéletesen magadénak a képzést, nyugodtan válthatsz – a felvétel nem kényszer és nem jelent örökre szóló elköteleződést.

Te hány dolgon tűnődtél el ezek közül?
Te hány dolgon tűnődtél el ezek közül?Fotó / 123rf

Mi van, ha kiszeretek a szakomból?

Erre van esély: sokszor a gimnáziumi tapasztalataink és elképzeléseink nem találkoznak az egyetem valóságával. Kétségbeesni ekkor sem kell, mivel lehet, hogy csak az adott egyetem kurrikuluma nem megfelelő számodra. Csak ismételni tudjuk magunkat: nem örökre szól, bármikor válthatsz.

Vajon milyenek lesznek a szaktársaim? Ki fogok jönni velük?

Nem kétséges, hogy az egyetem a tanuláson túl a barátokról és a bulizásról is szól. Az általános jótanácsunk ezen a téren az, hogy legyél nyitott: az egyetemi közeg egészen más, nagyobb, emiatt pedig értelemszerűen változatosabb. Rengetegféle emberrel találkozhatsz, és egész biztos, hogy közöttük lesz olyan, akivel remekül megértitek egymást. Ez a néhány év a tapasztalatgyűjtés és a látókör-szélesítés időszaka is, szóval bátran ismerkedj!

Bírni fogom az átállást és az újdonságokat? Mi van, ha honvágyam lesz?

Ez főleg akkor érvényes, ha másik városban kezded majd meg az egyetemi tanulmányaid. Lehet, hogy nem lesz könnyű, különösen ha eddig a szüleiddel együtt éltél, de aggodalomra semmi ok: ez egy természetes folyamat fontos állomása az életedben. Az önállósodás nehézségeinek leküzdésében nagyon sokat segít, ha támogató közösségek (baráti társaságok, kollégiumi klubok stb.) tagja vagy. Hajrá, mi nagyon szurkolunk neked!

Ha pedig nem tudod, hogyan érdemes az egyetemi tanulást menedzselni, arra is vannak tippjeink!