Legfrissebb adatok a felsőoktatásról - KSH

Megjelent a KSH Oktatási adatok, 2020/2021 című kiadványa.

Összegyűjtöttük számotokra a felsőoktatást leginkább jellemző adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020/2021-es tanévet összefoglaló kiadványa alapján.

A nappali felsőfokú képzést tavaly összesen 69 ezren választották. Közülük alapképzésre 47 ezer fő jelentkezett, mester- és osztatlan szakra pedig összesen 22 ezren nyújtották be felvételi papírjaikat. Ebből 51 ezren nyertek felvételt valamely felsőoktatási intézménybe. A pályázók között a legnépszerűbb ágazatnak a gazdaságtudomány számított, de előkelő helyen végeztek a műszaki képzések, a bölcsészettudományi és az informatikai szakok is.

Fotó / KSH

A 2020/2021-es tanévben összesen 205 ezren folytatták tanulmányaikat a legkülönbféle nappali képzéseken. Az előző évekhez hasonlóan a hallgatók több mint fele négy területen tanul:

  • műszaki (15 százalék),
  • gazdasági (15 százalék),
  • egészségügyi és szociális (14 százalék),
  • társadalomtudományi (10,5 százalék).
Fotó / KSH

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a külföldi hallgatók száma a nappali alap-, mester- és osztatlan szakokon. A külföldről érkező diákoknál a népszerűségi versenyben első helyen végzett az egészségügyi képzési terület, ezt követik a műszaki tudományok, illetve a társadalomtudományok.

Érdemes kiemelni azt is, hogy egyre többen választják alevelezős, távoktatási vagy esti lehetőségeket. Ezen hallgatók száma 1,3 ezer fővel nőtt a 2019/2020-as tanévhez képest.