A fenntartható fejlődésért dolgozott együtt három egyetem

E-mobilitást segítő oktatási és kutatási projekt zárult le a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Neumann János Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen.

A szegedi egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint napjainkban az e-mobilitás - amely egyaránt jelent tisztán elektromos és hibrid hajtást - alapjaiban változtatja meg a szakemberek és a laikusok szemléletét, hiszen így már elérhető közelségbe került számos olyan közlekedési megoldás, amely a fenntartható fejlődéshez járul hozzá.

A projekt során a fókusz döntően a tudásbázist bővítő, a kutatói utánpótlást biztosító, valamint a műszaki képzéseket és a tudás- és technológiatranszfert erősíti tevékenységekre helyeződött. A három egyetem mindezen négy és fél éven keresztül dolgozott együttműködésben, amelynek során a tevékenység költségvetése megközelítette az 1,15 milliárd forintot.

A partnerintézmények olyan területekkel foglalkoztak, mint a hibridhajtás energiamenedzsmentje, az akkumulátorok és akkupakkok fejlesztése és menedzsmentje, újszerű emissziómérési metodika fejlesztése, az anyagtechnológiai és -vizsgálati módszerek fejlesztése. Kiemelt figyelmet fordítottak rá, hogy a hibridhajtás koncepcionális elképzelései miként alkalmazhatók a tisztán elektromos, illetve elektromosan segített repülés területén. Közösen dolgozták ki a nyílt innováció újszerű módszertanát, és vezették be azt a tevékenységükben, és építették ki kapcsolataikat a civil szféra képviselőivel.

forrás: MTI