7 kötelező tennivaló ponthúzás utánra!

Nemsokára megérkeznek azok a bizonyos SMS-ek, amik eldöntik, miként alakulnak elkövetkező éveid. A válaszra még várnod kell, ellenben már most mutatjuk, mik lesznek a legfontosabb teendőid ponthúzás után!

Hívd fel szüleidet, barátaidat!

Szimpla gesztus, mégis rengeteget jelent! Szüleid a kezdetektől fogva támogattak, és ugyan úgy - ha nem jobban - izgultak a felvételiden, mint te. Kicsi fiuk/lányuk most repül ki a családi fészek oltalmazó kebeléből, miközben hihetetlenül büszkék rád. Az első teendőid között legyen, hogy felhívod őket! Természetesen a barátaidtól sem árt megkérdezni, kivel mizu? Sajnos benne van a pakliban, hogy nem mindenkinek úgy sikerült a felvételi, ahogy azt elképzelte. Nem tudhatod, kinek van szüksége egy lelki támaszra vagy közös ünneplésre.

Kövesd be Facebookon az egyetemed és hallgatói önkormányzatod oldalát!

Mikor lesz a gólyatábor? Mit kell tudni a kollégiumi jelentkezésről? Hogyan találhatom meg a szaktársaimat? Égető kérdések ezek, amikre jobb mihamarabb választ kapni. Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb infókról, akkor mindenképpen kövesd be egyetemed és az ottani hallgatói önkormányzatot hivatalos Facebook oldalát. Szerencsére a legtöbb felsőoktatási intézmény igyekszik lépést tartani a 21. század vívmányaival, így a legfontosabb tudnivalókat a Neptun mellett a social média felületeken is közzéteszik. A HÖK-ök esetében a Facebook és az Instagram alapvető platform. Mivel rajtuk keresztül hallathatjátok hangotokat a döntéshozók felé, illetve a különböző közösségi programokat is ők szervezik, így hiba lenne megfeledkezni róluk. Az egyetemek oldalait szörnyen egyszerű megtalálni, a HÖK-öknél pedig simán kombinálni kell az intézmény nevét a „HÖK” vagy „hallgatói önkormányzat” kifejezéssel.

Csatlakozz a Facebook csoportokhoz!

A fenti platformokon túl másik fontos tájékozódási forrásaid a Facebook csoportok lesznek. Ez az a virtuális tér, ahol először “találkozhatsz” szaktársaiddal. Legnagyobb előnyük, hogy kifejezetten Rád szabott információkkal találkozhatsz. Az évfolyamodnak, szakodnak megfelelően kapod a híreket, illetve a jövőben itt fogjátok megosztani egymással jegyzeteiteket, vizsgatapasztalataitokat. Az adminisztrátori, moderátori szerepet hökösök vagy egyetemi alkalmazottak látják el. Inkább előbbi a gyakoribb. Megpróbálkozhatsz azzal, hogy felsőbbéves csoportokba is belépsz - vagyis kérvényezed a felvételt -, de ezt az adminok nem szokták szeretni. A csoportokról a felvételis e-mail címedre fogsz értesítőt kapni, vagy az egyetemi/hökös Facebook oldalakon jelentik be őket. Három fajtája létezik:

  • Egyetemi: az összes frissen felvett gólyát ide tömörítik

  • Kari: egyel szűkebb réteg, csak a kar gólyáinak csoportja

  • Szakos: kizárólag az adott szak hallgatói a tagjai

Nézz utána a gólyatábornak!

A gólyatábor egyetemi éveid első - és egyik legfontosabb - állomása. Persze, ki lehet hagyni, sőt van, aki meg sem bánja. Mi úgy hisszük, ez egy megismételhetetlen élmény, ami ha életed végéig nem is, de hallgatói éveid során biztosan el fog kísérni. A gólyatáborokat tipikusan a HÖK-ök szervezik, illetve egyes intézmények esetében - például a Corvinus - öntevékeny csoportok. A többnapos rendezvény keretében megismerheted szaktársaidat, tapasztalt mentorakat kapsz magad mellé, este pedig vár a bulika. A ponthatárok kihirdetése után nem sokkal értesítő e-mailt kaptok a jelentkezésről a felvételihez használt e-mail címetekre, de magadtól is rájuk bukkanhatsz a HÖK-ök Facebook oldalán. Nem véletlenül mondtuk, hogy érdemes őket követni!

Van egy minimum pontszám is, amit el kell érned ahhoz, hogy bekerülj az egyetemre!
Van egy minimum pontszám is, amit el kell érned ahhoz, hogy bekerülj az egyetemre!Fotó / 123RF

Bulizz egy nagyot, megérdemled!

Ha örömből, ha bánatból fakadnak könnyeid, egy kis lazítást bőven rád fér! Nemsokára hivatalosan is kezdődik a nagybetűs Élet. Az elmúlt covidos időszak komoly akadályokat görgetett utadba, de téged semmi sem állíthatott meg. Ki kell engedni a gőzt. Szinte az összes nagyobb városban tartanak ponthatár-aftert, ahol a környék apraja nagyja tiszteletét teszi. Ha mégsem fened a fogad ilyesmire, válogathatsz más bulik közül, esetleg ünnepelhetsz szűkebb baráti, osztálytársi körben.

Posztoljunk Instára és Facebookra? Miért ne?!

A ponthúzás után a Facebookot és Instagramot ellepik a felvis posztok, sztorik. Ez ugyanolyan elkerülhetetlen, mint a Reszkessetek betörők! karácsony este. Sokan képesek a világ végére kirohanni egy ilyen láttán, holott nem gondolnak bele, hogy annak idején maguk is mennyire örültek. Ha úgy érzed, szeretnéd megosztani a nagy hírt, ne tartson vissza semmi! Van egyetem, ahol kifejezetten erre az alkalomra hoznak létre egyedi Facebook profilkép keretet. Aztán utána nézhetsz, melyik ismerősödet hova vették fel.

Tájékozódj!

Miután lecsillapodsz a kezdeti örömtől és sokktól, biztos rengeteg kérdés fog kavarogni a fejedben. Mi az a rettegett Neptun és mi mindenre tudod használni? Mi a különbség a rektor és a dékán között? Milyen külföldi lehetőségek várnak rád? Esetleg elbizonytalanodtál és érdekel a passziválás? Minderre - és ennél sokkal többre! - választ találsz oldalunkon! Csak keress rá a kulcsszóra, és válogass a cikkek között.

Szurkolunk a sikeres felvételidhez! Ahogy érettségi alatt a SuliLife-on, úgy egyetemi éveid során is melletted leszünk! Sok sikert az előtted álló évekhez!