Ez vár rád az egyetemen! Mire kell számítanod, már az első perctől?

Amikor belépsz az egyetemi világba, számtalan újdonság fogad, nem csoda, ha ezer kérdésed van. Összegyűjtöttük a legtipikusabb kérdéseket és válaszokat, hogy zökkenőmentesen induljon az első félév.

Mindegy, hogy milyen szakra mész, elköltözöl-e otthonról vagy sem, az egyetemi élet végtelen tárháza az újdonságoknak. Meglepetések még a felsőbb éveseket is érik, nem hogy a gólyákat. Az intézményi adminisztrációtól a kurzusokkal kapcsolatos tudnivalókon át egészen a társadalmi élettel kapcsolatos infókig igyekeztünk összegyűjteni egy olyan listát, ami segíthet tájékozódni.

TDK

A tudományos diákköröket felkeresni nem csak akkor jó ötlet, ha szeretnél a szakodon egy területtel alaposabban megismerkedni vagy tudományos dolgozatot írni, hanem barátok szerzésére is jó terep.

Diákszervezetek

A diákszervezetek a hallgatók olyan tömörülései, amelyeket valamilyen meghatározott cél vagy tevékenység megvalósítására hoztak létre. Ha nem a tudományos munkán keresztül szeretnéd lefoglalni magad, bármilyen számodra szimpatikus diákszervezet jó alkalom az ismerkedésre.

Fotó / Mediaworks

HÖK

A Hallgatói Önkormányzat a hallgatók képviseleti szerve a felsőoktatásban. Egyetemi és kari szinten is működik. Érdemes már az elején utána nézned, hogy kik alkotják a hallgatói önkormányzatot, és hogy lehet őket elérni. Később évfolyamképviselő-választásra is sor kerül majd, akikhez még könnyebben fordulhatsz, ha kérdésed van.

Kurzusleírások

Különösen választható tárgyaknál érdemes a Neptunban vagy a tanszék honlapján elérhető anyagokat átböngészni, hogy pontosan tudd, milyen és mekkora tananyagra és számonkérésre számíthatsz az elsőre jól hangzó tárgyból. Így elkerülheted a meglepetéseket.

Hírhedt oktatók

Szinte, ahogy belépsz az egyetemre, azonnal megtalálnak majd az egyes oktatókról szóló rémtörténetek. Ezekre jobb, ha nem figyelsz, mert legtöbbször néhány pórul járt hallgató története jár népmese-szerű körutat. Sok aggodalomtól megkímélheted magad, ha egyszerűen felkészülsz és elmész vizsgázni. Foglalkozz a szaftos sztorikkal, miután megvan az ötös.

Barátkozás

Ahogy már fent írtuk, a barátkozásra a legkézenfekvőbb terep a diákkörök és szervezetek. Ha azonban ezeket valamiért kihagyod (nem ajánlott), akkor az órák maradnak, hogy ismerősöket szerezz. Ülj le az első szimpatikus arc mellé és mutatkozz be. Ne gondold túl, mindenki ugyanúgy új, mint te. Pro tipp: ha egy másik gólyával barátkozol, akkor vicces a vak vezet világtalant élménye, de egy felsőbb éves haverhoz mindig fordulhatsz kérdéssel.

Fotó / 123RF

Tanulmányi és vizsgaszabályzat

Az egyetemi éveid legfontosabb dokumentuma, minden jogod és kötelezettséged, az összes szabály ebben van összefoglalva. Egy jó hosszú jogszabályt keress az egyetemi honlapon, ezen vagy valami hasonló néven. Nem kell bemagolni, de érdemes ismerkedni vele és kéznél tartani.