5 dolog, amit mindenképp meg kell tenned, ha felvettek az egyetemre

Nemsokára kihirdetik a 2021-es felvételi eredményeit, neked meg valószínűleg azon kattog az agyad, mihez fogsz kezdeni magaddal, ha nem vesznek fel sehova. Közben meg elfelejtesz felkészülni a legfontosabb dologra: a sikerre!

Pedig a sikeres felvételi csak az egyetemi karriered kezdetét jelenti, amitől kezdve csak egyre nehezebb kihívásokkal fogsz találkozni. Éppen ezért fontos felkészülni, már a beiratkozás előtt az egyetemre, hogy kapkodás és kellemetlen meglepetések helyett, sikerélmények várjanak a felsőoktatásban.

Beszélgess egyetemista ismerősökkel!

Vedd fel a kapcsolatot egy egyetemre járó, vagy frissen végzett ismerőssel, aki elmondja az élményeit, hogy mikre érdemes felkészülni. A lehető legjobb az, ha ugyanarra az egyetemre és szakra jár(t), mint te fogsz.

Írd fel a határidőket!

Nemcsak az e-mailjeid kell mostantól folyamatosan nézd, hanem a tanszéked honlapját, na meg majd a jó öreg Neptunt is. Innentől kezdve neked kell észben tartani a határidőket, leadásokat és a legegyszerűbb módja ennek az, ha egyből felírsz mindent magadnak.

Group of happy young people are studying together in university
Group of happy young people are studying together in universityFotó / 123RF

Tervezgesd az életed!

Nézz utána milyen szakkollégiumok, tankörök és egyesületek állnak rendelkezésedre. Álmodozz, tervezgess, éld bele magad az egyetemi életbe, ami nem csak a tanulásból áll.

Önállósodj!

Főleg, ha kollégiumba vagy albérletbe költözöl, a nyár hátralévő része tökéletes alkalom arra, hogy anyagi és házvezetési tippeket kérj az otthoniaktól. Hiszen nem árt tudni, hogyan kell elindítani egy mosógépet, illetve hogyan készíti anyukád a kedvenc kajáidat.

Fotó / 123RF

Egy kicsit tanulj!

Néha kicsit mozgasd meg az agytekervényeidet, legalább a nyár vége előtt, hiszen az egyetemen már az első héttől elvárják, hogy megfelelő tudással érkezz. Egy balul sikerült felmérő dolgozat tetemes mennyiségű plusz órát zúdíthat a nyakadba.

+1 Engedd el magad, és élvezd a nyarat!

Magától értetődő, de ez a legfontosabb tippünk. Dőlj hátra és élvezd a sikert, menj el a haverokkal ünnepelni, csinálj programokat, használd ki az utolsó gimis nyarat, mert innentől kezdve egyre nehezebb lesz találkozót szervezni a régi barátokkal.