Így szerezz barátokat az egyetemen!

A családias osztályteremből egyik pillanatra a másikra fogsz bele csobbanni a több ezer fős egyetemi közösségbe. Az ember könnyen elveszettnek érezheti magát, kivéve, ha megfogad pár jó tanácsot!

Irány a gólyatábor!Nem győzzük szajkózni a gólyatábor fontosságát. Ismerkedés, mentorálás, bulizás. Ha kíváncsi vagy, miről szól egy ilyen rendezvény, kövesd figyelemmel oldalunkat, ahol nemsokára egy komplett gólyatábor-sorozat indul! Az eseményről az egyetemedtől vagy a HÖK-től fogsz értesítőt kapni a felvételihez használt e-mail címedre, illetve Facebookon is meghirdetik őket. Hozzá kell tennünk, hogy a gólyatábor sem feltétlen megoldás. Vannak, akiknek nem elég ez a pár nap arra, hogy megnyíljanak idegenek előtt. Olyan is előfordulhat, hogy nem találtuk meg a hangot gólyacsoportunkkal. Mások egyszerűen nem mennek el, mert konfortzónájuknak ez már túl sok lenne. Így vagy úgy, az embernek szüksége van barátokra. Sokkal egyszerűbb társaságban venni az egyetem által elénk görgetett akadályokat, egyedül nagyon hamar megcsömörlik az ember. Szerencsére a gólyatáboron kívül számtalan lehetőséged van arra, hogy beilleszkedj a közösségi életbe!

Lépj be a Facebook csoportokba!A ponthúzás utáni legfontosabb teendők közt nem véletlenül említettük, hogy kövesd be az egyetemi és HÖK-ös Facebook oldalakat. Azon kívül, hogy az elkövetkező években ezek jelentik majd legfontosabb tájékozódási forrásaidat, az integrációhoz is hatalmas segítséget adnak. A felvételit követő napokban létrejönnek az úgynevezett évfolyam és szakos Facebook csoportok. Az évfolyam magától értetődően a teljes évfolyamot tömöríti, míg a szakos már specifikusan szortírozza a gólyákat. Érdemes mindkettőbe felvételt kérelmezned. Ezen felül léteznek külön csoportok a levelezősöknek, mestereseknek, az egy karon tanulóknak. A csoportok elérhetőségét és a csatlakozás módját a fent említett oldalak teszik közzé, sőt vannak helyek, ahol a biztonság kedvéért erről e-mailben értesítenek. Akkor se csüggedj, ha nem találod a hivatalos Facebook csoportokat! Próbáld beírni a keresőbe az egyetemet, kart, szakot és az évkezdést. Idővel valamelyikre csak felugrik egy találat.

Sokkal egyszerűbb barátokat szerezni, mint hinnéd!
Sokkal egyszerűbb barátokat szerezni, mint hinnéd!Fotó / Mediaworks

Vegyél részt a bevonó heten!Bár sokféleképpen nevezik - nulladik hét, bevonó hét, szakmai hét, gólyahét - lényege ugyanaz: megismertetni a gólyákkal az egyetemi élet sava borsát. Általában HÖK-ök és más diákszervezetek szervezik, és online platformokon hirdetik. A hangsúly az ismerkedésen van, de sok esetben hasznos tanulmányi tudnivalókat is elsajátíthatsz a szórakozás mellett. Ilyen a Neptun helyes használata, a tárgyfelvétellel kapcsolatos teendők, az ösztöndíjak rendszere, a kollégiumi jelentkezés. Mivel tapasztalt hallgatók fognak kísérni a több napos programok során, így első kézből juthatsz hiteles információhoz. A részvétel ingyenes, csak abban az esetben kell fizetni, ha azt egy programelem – például kocsmatúra - megkívánja, de ekkor sem mindig.

Csatlakozz egy diákszervezethez!Ezek az önszerveződő hallgatói csoportok a szakmai fejlődés mellett kiemelt figyelmet fordítanak a közösségépítésre. Egy diákszervezetben csupa olyan hallgatótársad vesz körül, akik hasonló érdeklődéssel bírnak, mint te. Temérdek féle és fajta van, biztos megtalálod az ízlésednek megfelelőt. Szerencsére felvételi időszakuk a tanév elejére esik, így viszonylag gyorsan be tudod biztosítani helyed egy szuper közösségbe. Különösebb energiát sem kell belefektetni abba, hogy utánuk tudj nézni. A diákszervezetek nem sokkal a tanévkezdés után maguk fognak megtalálni téged vagy a virtuális térben, vagy az egyetemi folyósókon. A gólyatáborokban sem árt lesben lenned, sok szervezet már ott kitelepül.

A családias osztályteremből egyik pillanatra a másikra fogsz bele csobbanni a több ezer fős egyetemi közösségbe.
A családias osztályteremből egyik pillanatra a másikra fogsz bele csobbanni a több ezer fős egyetemi közösségbe.Fotó / 123RF

 Bulizz!

A bulizás nem csak a piálásról és vadulásról szól, pofonegyszerűen ismerkedhetünk meg új arcokkal. Van, ahol külön estéket szerveznek a gólyáknak. Igazság szerint, ez igen gyakori jelenség. Az ilyen bulik a következő címeken szoktak futni: gólyabuli, évnyitó, szemeszternyitó. A gólyák minden esetben kedvezményes áron juthatnak belépőhöz. Hogy mindez miért jó Neked? A szórakozóhelyeken mindenki felszabadult, sokkal könnyebben elegyednek beszélgetésbe az emberek, mint más szituációkban. Nem kell félni attól, hogy elzárkóznának előled, hisz mindenki új arc. A bárpult mellett igen szoros barátságok is fűződhetnek.

Kezdj el beszélgetni!Létezik ennél természetesebb módja az ismerkedésnek? Még erőlködni se kell, a tömött előadókban és szemináriumokon a szituáció adja magát. Bármennyire érdekes az előadás, egy idő után a legkitartóbbak figyelme is felhagy és más elfoglaltság után néznek. A telefon nyomkodását rövid időn belül mindenki megunja, ilyenkor pedig érdeklődve fordulunk szomszédunkhoz. Szemináriumokon ha akarjuk sem ússzuk meg az interakciókat, tekintve, hogy 90 százalékuk gyakorlati ismeretek átadására, vitákra és csapatmunkára épül. A legjobb barátságok mindig egy kölcsönadott tollal kezdődnek.

Reméljük, megfogadod tanácsainkat, és hasznosnak fognak bizonyulni számodra!