Így teljesített a Corvinus a 2021-es felvételin

A 2021-es felsőoktatási felvételi ponthatárai előző héten kerültek kihirdetésre. Nézzük milyen eredmények jellemzik a Corvinust azon kívül, hogy náluk volt a legmagasabb ponthatár.

A Corvinus első volt a modellt váltott intézmények között. A tavalyinál jóval magasabb első helyes jelentkezőszám és a felvételizők magas felvételi pontszámai is igazolják, hogy az átalakulás eredményes volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem a 2021/2022-es tanévre összesen 2304 hallgatót vett fel. Alapképzésen 1592, mesterképzésen 641, osztatlan képzésen pedig 71 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

Az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus Ösztöndíjprogramnak köszönhetően a nappali alapszakra felvett hallgatók 74 százaléka, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 85 százaléka tanulhat térítésmentesen. A legjobb hallgatóknak akár havi 70.000 Ft összegű tanulmányi ösztöndíjat is kaphatnak, amely több, mint kétszerese az állami ösztöndíjnak.

A Corvinus ösztöndíj és a tanulmányi ösztöndíj juttatásai.
A Corvinus ösztöndíj és a tanulmányi ösztöndíj juttatásai.Fotó / Corvinus

Legfőbb kiemelkedések:

  • Idén 24 százalékkal több felvételiző jelentkezett első helyen a Corvinus képzéseire, mint tavaly.
  • Az angol nyelven induló képzésekre több, mint kétszer annyian jelentkeztek első helyen.

Az intézmény célja, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén. Ezt az elitképzéssel és a nemzetköziesítéssel kívánja az Egyetem elérni.

Idén a tavalyihoz képest jóval több jelentkezőből kevesebb diákot vettek fel alapszakjaira, magasabb ponthatárokkal. Ezáltal az oktatók tömegképzés helyett minőségi oktatást tudnak nyújtani a kiemelkedő képességű hallgatóknak.

Idén ősztől a Corvinus legnépszerűbb és legnagyobb alapszakja, a gazdálkodási és menedzsment teljesen megújult.

Modern üzleti alapszakká alakult át, amelybe integrálódtak:

  • a korábbi kereskedelem és marketing,
  • a turizmus-vendéglátás,
  • az emberi erőforrások
  • és a vidékfejlesztési agrármérnök alapszakok.

A megújult szak nagy előnye, hogy a hallgatók ráérnek a képzés utolsó évében eldönteni, hogy melyik üzleti területre szeretnének specializálódni. A magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsment alapszakon 24 ponttal emelkedett a térítésmentes képzési helyre szükséges ponthatár: 451 ponttal lehetett bekerülni. Ugyanennek a szaknak az angol nyelvű képzési formájára tavaly 434, idén viszont már 466 pont kellett a bejutáshoz. A szak különböző formában induló képzéseire összesen 718 diákot vett fel az Egyetem.

A Corvinus tudatos stratégiája.
A Corvinus tudatos stratégiája.Fotó / Corvinus

Taroltak az angol nyelvű szakokMint ahogy már említettük, kiugróan magas, 472 pont kellett a csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére való bejutáshoz. Erre a szakra összesen 198 diákot vett fel az Egyetem.

Az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 468 pont, amíg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakra 442 pont kellett a támogatott képzési helyre való felvételhez.

Stratégiai cél a Corvinus nemzetköziesítése, amelynek fontos része, hogy az Egyetem egyre több szakát angol nyelven is vagy kizárólag angol nyelven hirdeti meg.

Angol nyelvű képzés esetén 2021 szeptemberétől már idegennyelvi hozzájárulást sem kell fizetniük a Corvinus Ösztöndíjas hallgatóknak.

Egy éves mesterképzés a jövő?Mesterképzéseire 641 hallgatót vett fel az Egyetem. A következő években cél, hogy a mesterszakok nagy részét kizárólag angol nyelven indítsák. Azoknál a mesterszakoknál pedig, ahol indokolt és megvalósítható, nyugat-európai mintára bevezeti a Corvinus az egy éves mesterképzést.

A Budapesti Corvinus Egyetem új rektora dr. Takáts Előd lesz, akinek megbízatása augusztus 1-jén lép majd életbe.

Többet tudnál meg a megújult Corvinusról? Akkor olvasd el az intézmény elnökével készített interjúnkat is!