Albérletpiaci körkép: Budapest, Győr, Miskolc, Kecskemét

A felvételi ponthatárok kihirdetése után általában beindul az albérlet keresési dömping. Sokakban felmerülhet, hogy mely szempontok alapján érdemes nézelődni. Ebben segítünk nektek, az Ingatlanbazárral közösen!

Mit, hol, mennyiért – nagyjából ez a három kérdés fogalmazódik meg a leendő egyetemistában, aki a „hurrá, felvettek!" öröme mellett egyúttal az albikeresés feladatát veszi a nyakába.

Az Ingatlanbazár összefoglalója szerint:

  • az árak nagyjából a tavaly nyáriak,
  • a komfortosabb lakás könnyebben kiadható,
  • a „mamalakásokra" nincs kereslet,
  • a garzonokból sosem elég,
  • a szobáztatás egyre népszerűbb.

Budapest, a világ egyik legszebb városa

Ha zöldfülű vidékiként indulsz szerencsét próbálni a fővárosba, alaposan tájékozódj, mielőtt szerződést kötsz! A kínálat óriási, az árak változatosak. Ezen ne lepődj meg, hisz Budapest hatalmas város több egyetemmel és kerülettel.

Marinkás Gergő, a RentHungary Alfa Kft. ügyvezetője azt tapasztalja, hogy egy átlagos pesti albérlet ára 130 ezer forint/hó összegre mérséklődött. A diákok érdeklődése egyértelműen nagyobb az albérletek iránt, mint az elmúlt években; a pandémiával már nem akarnak számolni, és a kollégiumokban is csalódtak. Egyértelműen bátrabban bérelnek. Szerinte idén többen már a szemeszter megkezdése előtt kiveszik a lakást, nehogy ősszel ne jusson jó állapotú, jó árban lévő.
A belváros és a XI. kerület továbbra is keresett főleg a külföldi diákok körében, az árak pedig egyelőre alacsonyabbak, mint 2 éve. Sok a jó áron kínált lakás, amelyek közül www.ingatlanbazar.hu oldalon is böngészhetsz!

Az ügyvezető azt üzeni a főbérlőknek, hogy nem érdemes várni egy árrobbanásra – jobban járnak, ha még az esetleges negyedik hullám előtt kiadják az ingatlant. A bérlők árérzékenyek, leginkább egyedül vagy párban szeretnek költözni; ha többen, az már bizonytalanságot szül. Egyébként a nagy értékű lakások 200–250 ezerért mennek el, a 100 ezres átlagáron futó garzon és a másfél szobás lakások árai között csupán 15–20 ezer forint a különbség, ezért sokan inkább a nagyobbra szavaznak. Az átmenetileg hosszútávra berendezkedett Airbnb-s lakások újra rövid távú szobáztatással kerülnek vissza a piacra, folyamatosan csökkentve a „jóárasított" kínálatot.

A budai Vár
A budai VárFotó / Vined/pixabay.com

Győr, a folyók városa

Győrben a legnépszerűbb lakhatási forma a szobabérlés, amely átlagosan havi 40–50 ezer forintba kerül. A legolcsóbb hirdetéseket az egyetemi faliújságokon találod meg; általában egy csapat hallgató keres valakit egy üres szobába –osztja meg tapasztalatait az ingatlanbazar.hu olvasóival Wágner Katalin, az IC Partner értékesítési vezetője.
A garzont 100–120 ezer forintért viszik, mint a cukrot, sőt sokan meg is veszik. A négy hálószobás, külön bejáratú lakásoknál az ár változó, kevésbé korszerű berendezéssel körülbelül 200 ezer forint. Általános igazság, hogy a modern lakásokat könnyebb kiadni. A legnépszerűbb helyszínek a belváros, az egyetem környéke, Révfalu és Sziget városrészek. Győrben az árak csak nagyjából 10–20 ezer forinttal szálltak el tavalyhoz képest.

Csapó Gábor, a Center House Ingatlaniroda vezetője szerint sem volt nagy ármozgás mostanában. Azt látja, a 100 ezer körüli ingatlanok könnyen kiadhatóak. Az átlagos felszereltségű, 2 szobás, 2,5 szobás lakások 90–110 ezer forintért mennek, ugyanennyiért találhatsz 1,5 szobás téglalakásokat is. A jó állapotú, szépen berendezett, 2,5 szobás ingatlanokat 120–130 ezerért hirdetik. A bútorozottság, a gépesítettség sokat nyom a latban, ugyanis az üres lakás kevés fiatalt vonz.

A Rába (elöl) és a Mosoni-Duna találkozása Győr belvárosában
A Rába (elöl) és a Mosoni-Duna találkozása Győr belvárosábanFotó / MTI/Krizsán Csaba

Miskolc, a legek városa

A roham Miskolcon is a napokban startol és iskolakezdésig kitart; a bérlemények gyorsan gazdára találnak. A szimpatikus lakásra gyorsan csapj le – például a www.ingatlanbazar.hu oldalán keresztül! Az árak a tavaly nyárihoz képest jelentősen nem változtak, de a kínálati oldal erősebb lett a lakások (főleg a nagyobbak) tekintetében – így látja a jelenlegi piacot Lénártné dr. Juhász Luca, a Belvárosi Ingatlan és Hitel Centrum irodavezetője.

Az egyedül költözők itt is a garzont részesítik előnyben, amely körülbelül 60 ezer forinttól bérelhető; az összeköltözést vállaló diákok körében pedig a 2 és 3 szobás lakások a keresettebbek. A 1,5 szobás 70 ezertől kezdődik, a kétszobás 80–110 ezer, a háromszobás 90–250 ezer forint között mozog. Az egyetem közelsége miatt az Avas és a belváros a népszerű.

Augusztusban az egyetemhez közeli ingatlanok a keresettebbek, a befektetők és a családosok körében a belvárosi és a Győri kapu városrész egész évben kedvelt. A külföldi diákok körében népszerű az egyetemi kollégium, de szívesen választanak 2–3 szobás lakásokat a költségmegosztás miatt.
Az egyetemistákat célzó befektetők főleg a 1 + 2 fél-, illetve a 3 szobás lakásokat vásárolják meg, amelyeket szobánként adnak ki. Az üzleti célú bérbe adásban gondolkodók a belvárosi lakásokat vásárolják meg.

Miskolc
MiskolcFotó / AFP

Kecskemét, a hírös város

Ha az ország közepére költöznél, tudd: a pandémia okozta 10–15 százalékos árcsökkenés után a kecskeméti albérleti piac árai mára fokozatosan visszakúsztak az egy évvel ezelőtti szintre – tudta meg az ingatlanbazar.hu. A kínálat tavalyhoz képest nem bővült, egyértelműen a garzon a nyerő. A legtöbb egyetemista az egyszobás, kis méretű lakásokra vadászik, de csak a legfürgébbek járnak szerencsével, ezért iparkodj!

Ebből az alacsony rezsis lakástípusból ugyanis kevés van, azt is 55–80 ezer forintért adják ki, bútorozottságtól függően. Persze ezek az olcsóbb „mamalakások": régi bútorral, konvektorral, felújításra várva, leginkább a Széchenyi városrészben találni ilyet. A jobb állapotúak, igényes bútorral 75–80 ezerért mennek; az új építésű, igényes lakóparki garzonok pedig akár a 130 ezer forintot is elérhetik, de nem biztos, hogy ezeket diák vette ki – mondja Gedai Erika, a Duna House kecskeméti franchise partnereként, hozzátéve, a jó hitelpiaci lehetőséggel élve többen inkább lakást vásárolnak, sem mint bérelnek.

Mivel a garzon jó befektetésnek bizonyul, többen a külvárosi részen, például a külső, Homokbánya városrészen vesznek 1 vagy 1,5 szobás lakásokat. Ha nem jutott garzon, ne csüggedj, 80–100 ezerért biztosan találsz kétszobás bérleményt, például a Széchenyi városrészben. Homokbányánál 85 ezer forintért újat kínálnak. A lakóparki, újabb építésű, cirkófűtéses 120–140 ezer forint.

Igondáné Hizsnyik Anna, a Rábai Ingatlanguru Ingatlanhasznosító Kft. vezetője azt nyilatkozta az Ingatlanbazár.hu portálnak, hogy szerinte keveseket vonz másik 2–3 fiatallal összebútorozni. Nekik szól, hogy a 3–4 szobás lakásokat felszereltségtől függően 150 ezer forintért kaphatják meg. Az 1–2 szobás lakások az alacsony rezsi miatt kedveltek. A fiatalok szempontjából népszerű a Széchenyi városrész, mert onnan jó a buszközlekedés. Persze a belvárossal nehéz lenne vetekedni, hisz onnan gyalogosan, bringával is elérhető minden fontos célállomás.

Kecskemét Széchenyi tér
Kecskemét Széchenyi térFotó / AFP

Bármelyik városba is készülsz költözni, a keresgélést érdemes már most elkezdened például a www. ingatlanbazar.hu oldalon! A bérleti szerződésed legyen nagyon részletes, minden helyzetre megoldást kínáló dokumentum – beleértve egy újabb iskolabezárást is!