Nem vettek fel? Hamarosan indul a pótfelvételi eljárás!

Várhatóan július végéig minden felsőoktatási intézmény elindítja a pótfelvételi eljárást.

Ha egyetlen megjelölt képzésre sem kerültél be, vagy épp nem jelentkeztél sehová, de mégis szeretnél szeptembertől egyetemista lenni, érdemes egy próbát tenni a pótfelvételin.

A képzések meghirdetéséről a pótfelvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények maguk döntenek, ám a szakok jelentős része évről évre meghirdetésre kerül ebben az időszakban. A jelentkezés az E-felvételi felületében fog megnyílni, párhuzamosan az eljárás elindulásával. A jelentkezési űrlapokat - hasonlóan az általános felvételi eljáráshoz - Ügyfélkapun keresztül kell majd hitelesíteni, illetve fel kell tölteni a szükséges dokumentumokat is.

Van azonban néhány dolog, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt pótfelvételiznél:

  • Csak akkor van erre lehetőséged, ha egyik, általad megjelölt helyre sem kerültél be, vagy ha egyáltalán nem jelentkeztél sehová.
  • Egyetlen helyet jelölhetsz csak meg (ugyanazon képzés államilag támogatott és önköltséges formája egynek számít).
  • Bár nem minden szakra igaz, de érdemes figyelembe venni, hogy több felsőoktatási intézmény csak a költségtérítéses finanszírozási formájú képzéseket indítja a pótfelvételi időszakban.
  • A pótfelvételi ponthatárai szabály szerint nem lesznek alacsonyabbak a július 22-én kihirdetett ponthatároknál, így ha az általános felvételi eljárás óta nem szereztél többletpontot, nem érdemes olyan szakra jelentkezni, amit korábban már megjelöltél.

A pótfelvételi részletes szabályai az eljárás indulásakor jelennek majd meg a felvi.hu-n, amiről az UniLife-on is beszámolunk majd.

forrás: felvi.hu