Minden alapszabály egy helyen a pótfelvételiről

Szükségetek lenne a pótfelvételivel kapcsolatban egy általános útmutatóra a szabályok tengerében? Elkészítettük nektek!

Szigorúbb feltételek az alap felvételi eljáráshoz képest

Amennyiben úgy döntötök a pótfelvételi jelenti számotokra a kiutat, meg kell küzdenetek néhány előírással. Az első és tán a legörvendetesebb szabály, miszerint a későbbiekben bővebben kifejtésre kerülő pótfelvételi eljárás díjmentes. Igen jól olvassátok, ezért nem kell fizetnetek egy petákot sem!

Most pedig lássuk a kevésbé léleksimogató szabályokat a vonatkozó kormányrendelet alapján:

  • Csakis az a személy jelentkezhet, aki nem vett részt az általános felvételi eljárásában vagy pedig sajnálatos módon nem nyert felvételt azon.
  • Mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére van lehetőség jelentkezési kérelmet leadni (egyazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít).
  • Itt is el kell érni a hirdetett képzésre kiírt minimum ponthatárokat.
  • A csatolandó dokumentumokat ezen eljárás során pedig már a jelentkezési kérelemmel együtt fel kell tölteni.

A felvi.hu ebben az esetben is nélkülözhetetlen szerepet játszik, hiszen itt találhatóak a pótfelvételire meghirdetett szakokat és a jelentkezési határidőket is.

A hiánypótlás és néhány határidő

Az iskolakezdés közeledtének köszönhetően mindössze két napotok van arra, hogy az esetleges hiányosságokat pótoljátok. Semmi pánik az utolsó határidők már nem benneteket sürgetnek! A ti dolgotok mindössze annyi, hogy várjatok a jól kiérdemelt eredményre. A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki. A besorolási döntést az Oktatási Hivatal 2021. augusztus 28. napjáig köteles meghozni. A választott felsőoktatási intézmény pedig 2021. augusztus 31-ig ezt közli is veletek határozat formájában.

A pótfelvételire való jelentkezés július 29-étől lehetséges, amelyet legkésőbb augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni kell Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. A jelzett időpontig minden egyéb előírt dokumentumot is fel kell tölteni.
A felsőoktatási intézmények a pótfelvételi hirdetményében jelzik, ha alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő.

Ezek a legfontosabb határidők a pótfelvéltei során
Ezek a legfontosabb határidők a pótfelvéltei soránFotó / sajtótájékoztató

Azok számára tehát akiket felvettek valamely általuk megjelölt képzésre a pótfelvételi nem opció. Mégis van számos megoldás!

Akár kipróbálhatjátok azt a szakot vagy egyetemet, amire bejutottatok, de mégsem ez volt szívetek vágya, hátha megtetszik. Viszont azt is választhatjátok, hogy egy évet kihagytok, nyelvvizsgáztok, egyes tárgyakból újra leérettségiztek vagy kis pénzt kerestek a következő tanévre. Ezáltal újult erővel, esetlegesen több ponttal felvértezve állhattok neki a következő felvételi időszaknak. Határ a csillagos ég! S ne feledjétek bármi is történik az a ti utatok!