Albérletpiaci körkép: Szeged, Pécs, Debrecen

Sehol egy kégli? Mit, hol, mennyiért? Felvettek, de még nem tudod, hol fogsz lakni? Válaszolunk a kérdéseidre: mutatjuk, mi a helyzet Szegeden, Pécsett és Debrecenben. Albérletpiaci körkép következik.

Általánosságban véve az ingatlanbazár cikke alapján elmondható, hogy az árak nagyjából a tavalyiak maradtak, a komfortosabb lakás könnyebben kiadható, a „mamalakásokra” nincs kereslet, a garzonokból sosem elég, a szobáztatás egyre népszerűbb. A szemfüles fiatal a legjobb lakásokra már a napokban lecsaphat.

Szeged, a napfény városa

A kereslet megnőtt a kisebb lakások iránt; a pandémia újabb várható hulláma miatt az ősz bizonytalan – mondja Kis-Jakab Réka, az ArtHome Ingatlaniroda vezetője, aki arról számolt be, hogy a helyi bérlemények egyre jobban felszereltek, modernek, igényesek; nyilván könnyebben kiadhatóak, mint az ódivatú, korszerűtlen társaik. Persze mindennek ára van, de a Szegedi Tudományegyetemnek otthont adó dél-alföldi városban jól mennek a lakások.

 • A belvárosra a külföldi hallgatók csapnak le, a magyarok a belvároshoz közeli városrészeket pártolják, ahol már ingyenesen parkolhatnak, de könnyen bejutnak a központba.
 • Változatlanul kedvelt a felsővárosi, makkosházi és a tarjáni panelrengeteg; 70–120 ezerig változnak a bérleti díjak, szobaszámtól, elrendezéstől függően.
 • A társasházi tégla 70–80 ezernél kezdődik; ha nagyon fullos, 300 ezret is érhet.
 • A belvárosi, felújított, 3 hálószobás lakásokat 200–300 ezerért is kiveszik most. A nem vadiúj, 2 szobás ingatlanok 110–180 ezer forint között mennek.
 • Az egy hálószobás lakások 80–150 ezer forint között mozognak, a befektetők Szegeden is erre ruháznak be a legszívesebben.

Szegeden egész évben folyamatos az albérletkiadás: május–június a bérleményváltók időszaka – egy jobb lakás reményében. A ponthatárhúzással újabb hullám kezdődik. A külföldiek pedig augusztus végén, szeptemberben keresgélnek. 

Ezt erősíti meg Gál Gábor is, az A plusz ingatlaniroda operatív vezetője, értékesítője. Szerinte egész évben gyorsan, szinte egy hét alatt kiadhatóak a lakások, amennyiben reális áron hirdetik meg. Sokan már a nyári roham előtt lestoppolják maguknak az albit. A bérleti díjak a Covid előttiek most. A garzonok átlagára 80 ezer, de már 60 ezerért is találni, a kétszobás lakásoké 100–110 ezer.

Pécs, a kultúra városa

Kvakic-Gál Renáta pécsi ingatlanszakértő szerint itt Pécsett már őrület van. Napi 30–40 hívás fut be, kizárólag magyar diákoktól. A centrumhoz, illetve az egyetemhez közel keresgélnek.

 • Az egyetemhez közeli, 100 ezer fölötti ingatlanokat általában csak a külföldiek veszik ki,
 • a magyarok 100 ezres, illetve a 100 ezer alatti lakásokban gondolkodnak. Ők a praktikus, berendezett, pici rezsijű bérleményeket vadásszák, a 2–3 szobás lakások nem mennek. 
 • Az idei nyár jellemzője, hogy a fiatalok egyedül költöznének, ezért is népszerű az alacsony kiadású garzon, ami havi 80–100 ezerért kapható.
 • A kertvárosi paneleket inkább a dolgozó fiatalok veszik ki, a diákság Uránvárost, a belvárost, az Árkád környékét pártolja.
 • A kétszobás panelok 120 ezerért mennek; baráti, ha a téli 30 ezres fűtésszámlát kétfelé osztják.
 • A külföldiek a drágább lakásokat kultiválják, és lakótársakkal együtt költöznek.
 • Pintér Dávid, a Duna House pécsi értékesítőjének tapasztalata szerint a kétszobás lakásokra a legnagyobb a kereslet, ezek 100–120 ezerért adhatóak ki. Uránvárosban 80–100 ezer között, az egyre kedveltebb kertvárosban 70–80 ezerért kínálják a bérleményeket.
 • Az új építésű inkább a külföldiek asztala.

Kvakic-Gál Renáta azt tanácsolja, hogy a bérleti szerződés – mindkét fél érdekében – térjen ki a legapróbb részletekre is, mert nem lehet tudni, mit hoz az ősz a járvány miatt, így a kényelmetlen vita könnyen elkerülhető.

Pécs
PécsFotó / Pécsma.hu

Debrecen, a „kálvinista Róma”

A cívisvárosban változatos a kép: házból kevés, lakásból nagyon sok a kiadó – ezekből válogathatsz a www.ingatlanbazar.hu oldalon is.

Vernika Judit az Ingatlanok képviseletében arról számolt be, hogy

 • a patent lakások 100 ezerért adhatóak ki, a másfél szobás, szép állapotúak 120–130 ezerért, a kevésbé mutatósak 90 ezerért. 
 • A kétszobás, „mamabútorokkal” berendezettek 90 ezerért kelnek el.
 • A másfél szobás felújítottnak átlagosan 120 ezer a havi díja. De van példa kétszobás + étkezős, szép állapotú ingatlanra is 100 ezerért.
 • A Dóczi lakóparkban a másfél szobás, új építésű, 47 négyzetméteres lakás 180 ezerért,
 • míg a belvároshoz közel, a Füredi útnál az 1 + 2 szobás, új építésű lakás 185 ezerért bérelhető.
 • Egy 37 négyzetméteres, szép garzont 120 ezerért kínál a tulajdonos.
 • Főleg a modern belvárosi lakásokra csapnak le a külföldi diákok; a belváros, a Párizsi Udvar nagyon kedvelt.
Debrecen
DebrecenFotó / mediaworks

 Az egyszobás lakás átlagára nem ez: 60–110 ezer forint közötti a garzonok bérleti díja, attól függően, hogy hol, milyen állapotban veszik ki – állítja Nagy Ágota, az Ingatlansziget Plus Ingatlaniroda tulajdonosa. Az új, szép lakásokat gyorsan elviszik. Ezt látja Vernika Judit is, viszont ő azt mondja, a külhoniak gyakran hármasával költöznének, és 90 ezres lakásokat keresnek. Sok főbérlő elzárkózik a külföldiek elől azzal, hogy lelakják a lakást. Előnyben tehát a magyar diákok, hajrá! Abban egyetértenek, hogy valamivel drágábbak az albérletek, mint pár hónappal ezelőtt.

Bármelyik városba is készülsz költözni, a keresgélést máris kezdd el például a www. ingatlanbazar.hu oldalon! A bérleti szerződésed legyen nagyon részletes, minden helyzetre megoldást kínáló dokumentum – beleértve egy újabb iskolabezárást is!