2022-re duplájára nő a felsőoktatás állami támogatása

A Budapesti Gazdasági Egyetem új Központi Könyvtárának és Hallgatói Centrumának alapkőletétele során Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy az idei 210 milliárd forintról több mint 400 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami támogatása jövőre.

Az egyetemek által összeállított program alapján 2700 milliárd forintnyi fejlesztési pénz áll a magyar felsőoktatás rendelkezésére, amelyből mintegy 2100 milliárd forintnak már megvan a forrása, a fennmaradó összeg előteremtésén pedig dolgozik a kormány.

A BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ alapkő-letétele.
A BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ alapkő-letétele.Fotó / BGE

Sikeresnek bizonyult a 2014-ben megfogalmazott, a felsőoktatás fokozatváltását célzó kormányzati stratégia, amelynek nyomán létrejött az államtól független fenntartói struktúra.
Ezt bizonyítja, hogy az idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint az elmúlt évben. A 102 ezer jelentkező közül 67 ezren felvételt nyertek, 81 százalékuk államilag finanszírozott képzésre. A pályázók 65 százaléka modellváltó egyetemre adta be a jelentkezését, és a 280 ezerből már 180 ezer hallgató olyan egyetemen tanul, amelynek nem az állam a fenntartója.

Így teljesítettek a modellváltó intézmények a 2021-es felvételi eljáráson.
Így teljesítettek a modellváltó intézmények a 2021-es felvételi eljáráson.Fotó / ITM

Palkovics László arra is kitért, hogy a modellváltó intézményekkel kötendő, teljesítményi és minőségi követelményeket tartalmazó finanszírozási szerződések véglegesítése a napokban megtörténik, és azokat a jövő héten alá lehet írni.

Akiket nem vettek fel, vagy akik nem jelentkeztek sehová, még bekerülhetnek a megújult felsőoktatásba, ugyanis a pótfelvételi kezdetét vette és egészen augusztus 8-áig várják a jelentkezéseket. Tudj meg többet a pótfelvételiről ebből a cikkünkből!