Ingatlanpiaci körkép: dráguló ingatlanok és hitelkamatok várhatók

A jelenlegi hitel- és lakáspiacon jópár tényező együttes hatása fejti ki hatását. Mint ismeretes, a pandémia miatt sokan elhalasztották lakásvásárlásukat. Az ingatlanbazár.hu tájékoztatása szerint a beoltottak számának növekedésével azonban az eddig türelmesen várakozók újra keresgélni kezdhettek. Mutatjuk a részleteket!

Mi zajlik a háttérben?

Ugyancsak a lakástámogatások okán újabb lendületet vett az amúgy is szárnyaló építőipar; az építkezés rég nem látott méreteket ölt az országban – ezt csak az igen megemelkedett építőanyag árak árnyalják. Emiatt is szinte törvényszerű, hogy többen vesznek fel hitelt – magyarázza Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center(HC Központ Kft.) ügyvezető igazgatója.

Az ingatlanvásárlások száma folyamatosan emelkedik, ami természetesen befolyásolja a hiteligénylések számát is. Olyan ingatlanok is piacra kerülnek, amelyeket a tulajdonosoknak korábban nem volt szándékuk eladni. Emellett a hazai piacon tömegével jelentek meg a jelentős tőkével rendelkező, külföldi munkavállalásból hazatérő magyarok, akik a magyar árszínvonalhoz képest jelentős tőkével rendelkeznek; ők elsődlegesen ingatlanba fektetnek.

Nagyon fontos tényező, hogy a lakáshitelek kamata igen kedvezően alakult az elmúlt időszakban, de lehet rá számítani, hogy a bankok várhatóan több lépésben emelik majd meg a kamatokat. Ennek lehet némi negatív hatása a hitelfelvételi kedvre, de az alacsony kamat bázis miatt érzékelhető visszaesés nem várható.

Új is, használt is jöhet

Az elmúlt tíz évben a legtöbb hitelt új lakás vásárlására vették fel a magyarok:

  • a 2014-es mélypont óta a hitelfelvételi kedv meredeken elindult felfelé,
  • 2020-ban már alulról súrolta a 14 millió forintos átlagösszeget. 
  • Használt lakásvásárlásra is egyre bátrabban kötöttek hitelszerződést, tavaly átlagosan 11 millió forint összegben.
  • Korszerűsítésre, bővítésre volt a legkevesebb érdeklődés, nagyjából 2 millió forint kölcsönért fordult pénzintézethez a lakosság.
  • Ezen lendített sokat a 2020 végén beharangozott otthonfelújítási támogatás, ami 2021. január 1 óta óriási népszerűségnek örvend. Bár a csomaghoz tartozik különbejáratú hitelkonstrukció is, anélkül is beindult a korszerűsítési hullám az országban. 
  • Egyébként kimondottan lakásfelújítási hitelt viszonylag kevesen választanak, amelynek oka, hogy leginkább a babaváró hitel is jól kombinálható ugyanis lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem feltétlenül mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni.

Újra felfutóban a babaváró 

A babaváró hitel 2 évvel ezelőtti indulása hatalmas boommal robbant be a piacra, de utána a havi kihelyezés inkább stagnált. Azonban márciusra új lendületet vett, ami azóta is tart: áprilisban megközelítette az 50 milliárdot – a januári 35,91 milliárdhoz képest. Személyi hitelt is bátrabban veszünk föl, míg idén februárban 30,76 milliárdot, két hónappal később már 37,27 milliárdot mutatott a mérleg.

Tovább dráguló ingatlanok és hitelek

A pandémia várható, negyedik hulláma vélhetően nem lesz túl nagy hatással az ingatlan- és hitelpiacra, nem várható, hogy a trendek megváltoznának: az ingatlanárak lassan tovább emelkednek, és a hitelkamatok emelkedésében sem lesz– legalábbis rövidtávon –változás. Ezért aki még csak most gondolkodik a kölcsönön, érdemes minél előbb lépnie, de hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni: annyi jogszabály, feltétel, banki konstrukció érhető el a jelenlegi piacon, ami egy laikusnak, de akár végzett közgazdásznak is, alaposan feladja a leckét. Átláthatatlan vállalkozás felmérni és kielemezni, melyik konstrukcióval és hol jár legjobban az ember.