Számos rektorváltás történt az egyetemek élén

Az elmúlt hónapok rengeteg változást hoztak az egyetemek életében. Nemcsak a Covid-19 világjárványnak köszönhetően, hanem amiatt is, hogy több egyetemen is más lett a rektor személye. Összegyűjtöttük idei rektorváltásokat.

Egy korábbi cikkünkből megtudhatjátok, hogyan épül fel egy egyetem vezetősége és röviden ki milyen felelősséget vállal az egyetemi város működtetésében. Az egyes titulusok útvesztőjéből pedig ide kattintva találhatjátok meg a kiutat. 

Ki is a rektor?

Röviden és velősen a szenátus elnöke. Őt magát azonban nem a szenátus választja, hanem pályázat kerül kiírásra a szerep betöltésére. Majd végül a köztársasági elnök nevezi ki. Na de mi a szenátus? Ez pedig tömören az egyetem legjelentősebb - döntéshozó és döntési véleményező testülete, amely értékeli - számos teendője mellett - a rektor tevékenységét. 

 

Íme a változások:

A Miskolci Egyetem még az év elején kapott új rektort, Horváth Zita magyar történész, egyetemi tanár, korábbi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár személyében, aki számos elismerése mellett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága Irányító Testületének tagja is.

Dr. Horváth Zita
Dr. Horváth ZitaFotó / Mediaworks

 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) Prof. Dr. Czigány Tibor egyetemi docens, az MTA rendes tagja 2021. július elsejétől tölti be ezt a posztot.

Czigány Tibor
Czigány TiborFotó / BME

 A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - tehát a korábbi Szent István Egyetem -  élén Dr. Gyuricza Csaba áll 2021. május elseje óta, aki többek között magyar agrármérnök, talajtani szakmérnök és egyetemi tanár, korábban - és most is -  a NAIK főigazgatója.

Dr. Gyuricza Csaba
Dr. Gyuricza CsabaFotó / Mediaworks

Szintén 2021. július elsejétől kapott Győrben megbízatást a Széchenyi István Egyetemen dr. Baranyi Péter professzor, aki az MTA doktora illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos tanácsadója is például, aki Földesi Pétert váltja a rektori székben. 

Baranyi Péter
Baranyi PéterFotó / Mediaworks

 A korábban maga is corvinuszos hallgató Prof. Dr. Takáts Elődegyetemi tanár, egyebek mellett pedig a Nemzetközi Fizetések Bankjának vezető közgazdásza pedig 2021. augusztus elsejétől tölti be a rektori pozíciót a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Takáts Előd
Takáts ElődFotó / Mediaworks

Szintén augusztus 1-jétől Erőss István váltotta a korábbi rektort, Radák Esztert a magyar képzőművészeti képzés legfontosabb intézményének éléről, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Erőss István művészeti tevékenységéért 1994-ben Stúdió Díjat, 1995-ben Barcsay-díjat, 2012-ben pedig Munkácsy-díjat kapott. Oktatói munkájának elismeréseként 2013-ban a Magyar Tudományos Akadémia Mestertanár aranyérmet adományozott neki, a koreai Icshon városától pedig díszpolgári címet kapott.