Milyen gólyatáborba megyek?

Véssük az eszünkbe, nincs két ugyan olyan gólyatábor! Például a résztvevők összetételét tekintve több fajtája létezik: összegyetemi, kari, mesteres. Tudod pontosan, melyikbe mész, és ott milyen élmények várnak rád?

Összegyetemi gólyatábor

Ahogy nevéből is adódik, ez mozgósítja a legnagyobb tömeget mindközül, éppen ezért rendkívül komoly szervezést igényel. Kevés felsőoktatási intézmény engedheti meg magának, hogy ilyen hatalmas erőforrásokat kössön le egyetlen projektre, ezért viszonylag ritkábbak, ámbár az utóbbi években számuk egyre biztatóbban nő. Megvalósításuk elképzelhetetlen lenne az egyetemek és a HÖK-ök szoros együttműködése nélkül, sőt, sok esetben még így sem kerülhető el külsős szereplők bevonása. Gondoljunk bele, már az mekkora erőfeszítésbe telik, hogy több száz fő befogadására alkalmas helyszínt találjanak, nem beszélve az ellátásról. A szervezés közben különféle előírásoknak és jogszabályi kötelezettségeknek kell eleget tenni, amik a résztvevők számának emelkedésével párhuzamosan szigorodnak. A fáradságos munka maradéktalanul meghozza gyümölcsét. Az összegyetemi gólyatáborok semmihez sem fogható közösségi élményt és szórakozást kínálnak, itt aztán tényleg megvalósul az egyetemi integráció. Nem csak szak- és kartársaiddal találkozhatsz, hanem a gólyageneráció minden tagjával.

Tudod pontosan, melyik gólyatáborba mész és ott milyen élmények várnak rád?
Tudod pontosan, melyik gólyatáborba mész és ott milyen élmények várnak rád?Fotó / Pásztor Éva

 Kari gólyatábor

A leggyakoribb, a „tipikus” gólyatábor. Olyan intézményekben élnek ezzel a lehetőséggel, ahol nem lehet összegyetemit megvalósítani, vagy túl erős a megszokás. A frissen felvettek egyetemi karonként felosztva külön-külön táborokba kerülnek, a helyszín és az időpont magától értetődően nem eshet egybe. Nem mondjuk, hogy a szervezés sétagalopp, viszont nem is annyira megterhelő, mint társai esetében. A gólyákat ideálisan szakonként gólyacsoportokra osztják, alacsony résztvevőszám mellett vegyes csoportokat képeznek. Olyanok lesztek, mint egy összetartó kis család.Igaz, azt el kell felejtenünk, hogy az egész egyetemmel lespanolunk, de higgyétek el, egy kar is bőven elég tud lenni! Nem lesz annyi barátunk, de rájuk valóban számíthatunk az elkövetkező években.

Mesteres gólyatábor

Ez a legritkább, egy igen egyszerű ok miatt: a megvalósítás nehézsége és a résztvevők súlya tekintetében a mérleg jóval az előbbi felé billen. A mestereseket véletlenül sem szabad úgy kezelni, mint a többi gólyát. Ne feledjük, ők már maguk mögött tudhatnak egy alapszakot annak minden örömével és bánatával együtt. Nagy többségük dolgozik, megvan a kialakult baráti társaságuk, van fontosabb dolguk is a bulizásnál. Ugyanakkor nem szabad mindenkit egy kalap alá venni! Van olyan, aki különböző okokból nem tudta úgy megélni az alapszakot, ahogy szerette volna. Mások egyszerűen még élveznék a hallgatói létet. Az ilyen mesteresek számára biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy az egyetemi közösségi élet aktív szereplői lehessenek, azonban kevesen vállalkoznak erre. Láttuk, mennyi munkával és mekkora anyagi vonzattal jár egy gólyatábor megszervezése. A gólyatábori jegyeket nem azért szedik, hogy megkopasszák a résztvevőket, pusztán fedezni kell a költségeket. Kevésbé köztudott, hogy számtalan gólyatábor a beszedett díjak ellenére is mínuszos. Ami viszont nem mindegy, hogy pontosan mekkora ez a veszteség? Bárhogy nézzük, a gólyatáborozni vágyó mesteresek száma ritkán éri el azt a határt, amitől kezdve a táboroztatás beleférne egy egyetem vagy HÖK költségvetésébe. Aztán ott van a mentorok kérdése is: mennyire hiteles, ha egy alapszakos mentorál egy alapszakos diplomával rendelkező hallgatót? A mesteres mentorok tréningje során az alap készségfejlesztés mellett figyelembe kell venni egyéb extrákat is. Egy szó, mint száz, az összetett probléma köztes megoldásaként gyakran azt csinálják, hogy összevonják a nappalisokat és a mestereseket egy közös táborban. Kivételesenakadnak olyan intézmények -mint például a Corvinus -, ahol nem törődve a nehézségekkel, különálló és teljes értékű mesteres gólyatáborokat szerveznek.Tekintettel a munkaidőre, az ilyen események időpontja hétvégére szokott esni.

Az elhangzottak alapján reméljük, már be tudjátok lőni, milyen hangulat vár rátok!