Ezek a leggyakoribb gólyatábori programok!

Ahány gólyatábor, annyi felejthetetlen élmény és program. Összegyűjtöttük Nektek, mik azok, amikkel biztos találkozni fogtok!

Gólyacsapatok megalakulásaEz igazából egy gólyatábort megelőző lépés. A szervezők a jelentkezőkből gólyacsoportokat alkotnak, majd mentorokat rendelnek élükre. A mentorok nagy valószínűséggel a tábort megelőző utolsó napokban felveszik Veletek a kapcsolatot és megosztják veletek a legfontosabb infókat. Ha kérdésetek van, szintén hozzájuk kell fordulnotok.

CsapatépítőkA gólytábor alfája és omegája az ismerkedés, ezért a leges legelső program, amin részt fogtok venni, az a csapatépítés lesz. Név nélkül persze nehéz, helyette használható Neptun kódotok pedig még nincs. A névtanulós játékok atyja, amikor a neved kezdőbetűjét felhasználva kell magadra aggatni egy jelzőt, például Víg Viki, Morcos Márk, Pálinkás Pisti. Miután ez megvan, körben haladtok, és mindig fel kell sorolnod az előtted elhangzó összes nevet. Egy életre megtanuljátok a keresztneveket, azonban ez kevés ahhoz, hogy megismerjétek egymást. Biztos találkoztok majd azzal a játékkal, amikor párba kell állnotok, beszélgetni egy jót, majd 5 perc múlva bemutatni a másikat a többieknek. Az egész tábort gólyacsapatotokkal fogjátok tölteni, így nem árt összeszokni már az elején.

Az esték általában kivétel nélkül bulival zárulnak.
Az esték általában kivétel nélkül bulival zárulnak.Forrás: Lang Róbert

SorversenyekMiután megismerkedtetek csapattársaitokkal, jöhetnek a többiek! Ennek legjobb módja az egészséges versengés. A frissen összeszokott gólyacsapatokat „egymásnak eresztik", aztán győzzön a jobbik. Hogy van-e rendszer a mérkőzésekben, azt nehéz lenne megmondani. A nagyobb, összegyetemi gólyatáborokban kari- és szakvetélkedőkre lehet számítani, a kisebb létszámú, hagyományos kari táborok esetében általában teljesen random a sorsolási rendszer. Visszatérő kellék az alkohol, amivel természetesen nem kötelező élni. Ott van például a kvízvetélkedő, aminél semmi szükség hozzá. Minden egyetemen vannak úgynevezett SBM-ek - student brand managerek -, akik egy-egy népszerű márkát képviselnek. Aktívan bevonják őket a szervezésbe, mivel rengeteg „élményfokozó segédeszközt" tudnak biztosítani. Az SBM-eknek hála ingyen ihattok például RedBullt, Jägert, vagy Fütyülőst. Mivel a sorversenyek előfeltétele a gólyacsapatok harmóniája, ezért tipikusan nem az első napon rendezik őket.

Egyetemi köszöntőkBevett szokás az egyetemi vezetők - rektor, dékánok, intézetvezetők - látogatása. Úgy kell elképzelni, mint egy rövid köszöntővel egybefűzött lelkesítő beszédet. Gratulálnak ahhoz a fáradhatatlan teljesítményhez, aminek gyümölcseként felvételt nyertetek. Természetesen szóba kerül, miért az az egyetem a legjobb, amit választottatok. Röviden mesélnek arról, mi minden vár majd rátok az elkövetkező években. Végül jó szórakozást és bulizást kívánnak. A mentorok, szervezők már a tábor elején tájékoztatni fognak, mikor esedékes a vezetők érkezése, így időben fel tudtok készülni. Felkészülés alatt értsétek azt, hogy „használható állapotban" jelentek meg az adott időben és helyen. Ha lehet, ne a látogatás előtti estét húzzátok meg. Felettébb kínos lenne a rektor monológja közben kiereszteni a kis Vukkot. Jogosan kérdezhetitek, minek ez a hűhó, ha pusztán egy szimbolikus eseményről van szó? Szórakozni jöttünk, nem előadást hallgatni! Ez így van, ettől függetlenül intézményetek legjelentősebb személyeiről beszélünk, akik megtisztelnek titeket azzal, hogy a nyári kánikulára fittyet hányva elutaztak hozzátok. Ha valami oknál fogva nem érnek rá, akkor más munkatársak - oktatók, tanulmányi osztályosok - fognak érkezni hozzátok, akik szintén megbecsülést érdemelnek.

KitelepülésekNem csak vezetőkkel, hanem az egyetemi élet egyéb szereplőivel is találkozhattok már a táborban. Szakkollégiumok, diákszervezetek, hallgatói önkormányzatok, Erasmus irodák szoktak kitelepülni, hogy mihamarabb megismertessék a gólyákkal az általuk kínált lehetőségeket. Nem akarjuk elvenni a kenyerüket, látogassátok meg standjaikat és érdeklődjetek a további részletektől Ti magatok!

Közös kajálásJegyvásárláskor pontosan látni fogjátok, hogy napi hányszori étkezésre vagytok jogosultak a táborban. A reggeli, ebéd, vacsora alap, kivéve az érkezés és a távozás napján. A vegáknak - néhol vegánoknak is - és az allergiásoknak külön menü jár. Tekintve, hogy rengeteg emberről van szó, és a konyha kapacitása véges, így a csoportok meghatározott időbeosztást kapnak. A mentorok vezetésével mentek majd kajálni, amire egy zsúfolt táborban körülbelül fél órátok lesz. Eszméletlenül jó beszélgetéseket lehet folytatni egy félig kihűlt makaróni mellett, azonban tekintettel kell lennetek a többiekre. Nem hajt a tatár, de abban az esetben, ha már rég végeztetek és csak üldögéltek, inkább vonuljatok ki az étkezőből, hogy másnak is jusson hely.

Nem csak vezetőkkel, hanem az egyetemi élet egyéb szereplőivel is találkozhattok már a táborban.
Nem csak vezetőkkel, hanem az egyetemi élet egyéb szereplőivel is találkozhattok már a táborban.Forrás: Petőfi Népe/BUS CSABA/Bús Csaba

BulikMagától értetődő, mégis annyian várjátok, hogy muszáj beszélnünk róla. Az összes este egy bulival zárul, ahol a tábor apraja-nagyja együtt bulizik. A fellépők táborát jellemzően lemezlovasok erősítik, de elő szoktak fordulni „nagyobb nevek". A zene adja a tánctér hangulatát, de révén, hogy nem egy fesztiválról van szó, a színpadon álló személyek másodlagosak. Butaság a fellépők alapján dönteni a részvételről, a társaság a lényeg. Érdemes vigyázni, egy túlságosan jól sikerült éjszaka tönkrevághatja az egész másnapi programrendet.

Lelkiekben már most elkezdhettek készülni, de higgyétek el, bőven vár még rátok meglepetés a gólyatáborban!