Ne csússz el az egyetemen, még a matek miatt se

Az egyetemi évek mindenki számára meghatározóak, célszerű tehát úgy megélni az egészet, hogy az ne nyűg legyen, hanem életre szóló élmény. Ha úgy gondolod, hogy probléma lesz a matek, érdemes előre gondolkodnod. Íme néhány tipp Mosóczi Andrástól, a mateking.hu alapítójától, hogy ne ez legyen a buktatód!

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok igencsak fontosak, hiszen ekkor szövődnek életre szóló barátságok, itt születnek komoly szakmai kapcsolatok és itt rakhatjuk le későbbi karrierünk alapjait is. Sokak számára az egyetem mégis hatalmas csalódás,  rengetegen vannak, akik úgy érzik, nem kaptak annyit, mint amennyit elvártak volna. 

Mutatunk néhány tippet, hogy minél jobban kimaxolhasd az egyetemi éveidet és elkerüld a fölösleges buktatókat.

Ne maradj le!

Az egyetemi élet egyik nagy veszélye, hogy jóval nagyobb a szabadság, mint gimiben, igazából a kutya se kérdezi, hogy jegyzetelsz-e órán, vagy, hogy megtanulod-e hétről hétre az anyagot. Nem érdemes azonban sokáig halogatni a tanulást, mert minden tanár egyszerre találja majd ki a félév közepén és végén, hogy ZH-t irat, és bizony nem könnyű egy hét alatt 4-5 tantárgyból több hónap alatt felhalmozódó tananyagot megtanulni. Pláne, ha a felét nem is érted. Az egyetemi bulikat és más fontos közösségépítő eseményeket kár lenne kihagyni, érdemes azonban odafigyelni rá, hogy megmaradjon az egyensúly: legyen egy napi menetrend, amibe valahogyan bele kell azért férnie a tanulásnak is.  

Ne lepődj meg, ha lesznek olyan tanáraid, akiknek az óráin csak két mondatot fogsz érteni.

Az egyik a “Jó napot kívánok” a másik a “Viszontlátásra a jövő héten”. Ez teljesen normális. Matekos tárgyaknál különösen gyakori. Szerencsére matekban nagy segítségedre lehet a mateking.hu, ami nem csak az érettségire készülésre volt jó, hiszen Magyarország legnépszerűbb oktató weboldalának specialitása az egyetemi matematika: 25 egyetem több mint 60 egyetemi matekos tantárgyát találod meg itt, és ahogyan ezt az egyik mateking felhasználó nagyon frappánsan megállapította: “a mateking mintegy 10 perc alatt át tud adni olyan mennyiségű tudást, ami némely előadónak valahogy 90 perc alatt sem sikerül”  Ha van kedved, kukkants bele az ingyenes egyetemi tananyagaikba és keresd meg, melyik egyetemre tervezel menni. Nézelődj egy kicsit és készülj fel a rád váró kihívásokra!

A legtöbb egyetemen az első félév slágere az Analízis, ami “Gazdasági matek 1” néven is szokott futni és főleg függvényekkel foglalkozik.
A legtöbb egyetemen az első félév slágere az Analízis, ami “Gazdasági matek 1” néven is szokott futni és főleg függvényekkel foglalkozik.Fotó / Shutterstock

Tájékozódj a túlélési taktikákról

Felsőbb éves diákoktól, az egyetemi HÖK felületein és más egyetemi szervezetek oldalain. Jó, ha képben vagy, hogy mik a buktató tantárgyak és melyek azok, amiket kevesebb tanulással is viszonylag könnyen lehet teljesíteni. 

Tartsd a fókuszt!

Egyetemre elsősorban azért jár az ember, hogy legyen valami, amihez professzionális szinten ért, miközben értékes barátságokat és szakmai kapcsolatokat építhet. Ezeknek a céloknak az eléréséhez fontos néha egy-egy hatalmas buli, vagy pár kellemes sörözés, de közben sose veszítsd el a fókuszt. Ezek azok az évek ugyanis, amikor lehetőséged van megalapozni a jövődet és megtalálni az élet azon területét, ahol igazán profivá válhatsz. Nagyon sokan szenvednek attól, hogy ezt nem találták meg az egyetemi éveik alatt és olyan munkát végeznek, ami nem teszi őket igazán boldoggá.  A “nagybetűs élet” és hasonló közhelyek borzalmasan hangzanak, de az biztos, hogy az egyetemen szükség van egy kis önállóságra. Nyomulni kell és ki kell találnod, mit akarsz az egyetemtől, mert ezt bizony helyetted senki sem fogja kitalálni. Ha passzívan szemlélődsz és várod, hogy majd valaki megmondja mire lesz jó az, amit tanulsz, akkor bizony előfordulhat, hogy csalódni fogsz. Aki keres, az talál…

Készülj a matekos kihívásokra

Hogyha világéletedben matekzseni voltál és már alig várod, hogy végre az egyetemen egész nap matekot tanulj, akkor persze nem érhet meglepetés. De ha gazdasági vagy kommunikációs szakra mész, esetleg informatikát fogsz tanulni, és úgy érzed, nem a matek az életed értelme, akkor érdemes felkészülni arra, hogy az izgalmak bizony nem értek véget a matek érettségivel, sőt igazán csak most kezdődnek. Az egyetemi matek rengeteg dologban különbözik attól, amit a gimiben megszokhattál. Ott általában volt egy egész hónap megemészteni egy-egy új témát és a végén lehetett belőle TZ-t írni, egyetemen viszont hetente jönnek az új témák, és az egészből egyben kell majd dolgozatot írni. Ráadásul sokan vannak, akiknek nem a legstabilabb a matektudása és erre tornyozódik majd rá ez a sok-sok egyetemi matek. Nyáron nem szabad tanulni. Egyedüli kivétel az egyetem kezdete lehet, amikor érdemes egy kicsit felkészülni a várható nehézségekre. Ha nem te voltál a legjobb matekos az osztályban, akkor szinte biztos, hogy érnek majd kisebb-nagyobb meglepetések. Ha nem szereted az ilyen típusú meglepetéseket, akkor érdemes felkészülni. Fontos viszont, hogy ne a gimis anyagban nézd át a Pitagorsz-tételt, meg a gúla térfogatát, hanem vedd át előre, ami szeptemberben óriási mennyiségben a nyakadba zúdul. A legtöbb egyetemen az első félév slágere az Analízis, ami “Gazdasági matek 1” néven is szokott futni és főleg függvényekkel foglalkozik. Nagyjából az első héten lemegy minden, amit eddig valaha is tanultál a függvényekről, a rákövetkező 13 héten keresztül pedig izgalmasabbnál izgalmasabb finomságok következnek, eléggé tömény dózisban.  

Meglepődnél, ha azt hallanád, hogy a matek egyszerű és szórakoztató is lehet, ha végre logikusan magyaráznák el?

mateking.hu egy alternatív univerzum, ahol az analízistől a lineáris algebráig, a gazdasági matektól a statisztikán át a valószínűségszámításig minden egyetemi matekos tárgyat gyorsan és kényelmesen, fölösleges körítéstől, okoskodástól mentesen, zseniálisan eltalált gyakorlati példákon keresztül tanulhatsz meg. A tabletre és mobilra optimalizált weboldal kényelmesen elérhető bárhol és bármikor, vagyis akár utazás közben vagy a hosszabb szünetekben előadások között (alatt ?) esetleg sorban állva, sőt a ZH közben ( ja nem, ott azért nem) szóval tényleg bárhol nézheted a tananyagokat. Az oldal másik nagy előnye, hogy nem épül a középiskolai tananyagra. Vagyis nincsenek benne olyan lehangoló kijelentések, hogy „hát ezt elvárható lenne tudni, hiszen mindenki tanulta középiskolában” vagy „a középiskolában tanultak alapján…”. Mivel az egyetemen tanult matematika egyik fő nehézségét a hiányos középiskolai matektudás okozza, ezért az oldal úgy magyarázza el a tananyagot, mintha korábban nem is tanult volna senki semmit az összeadáson és a szorzáson kívül. Ez a remek tulajdonsága teszi igazán hasznossá a matekinget és ezért szeretik olyan sokan és használják már több mint 160 ezren.

Ha szeretnél többet is megtudni a mateking működéséről, akkor olvasd el az alapítójával készült interjúnkat is, ahol megtudhatod, hogy bizony ő sem szerette régen a matekot, tehát pontosan átérzi, miért probléma sokaknak a matematika.