Ti kérdeztétek: lehet-e az első félévben passziváltatni?

Gyakran felmerül ez a kérdés, így jó tisztázni, hogy általában mikor és hogyan lehet halasztani és, hogy van-e lehetőség már az első félévben passzívnak lenni. Ha eljátszottál már a gondolattal, hogy valamelyik félévben tanulás helyett mást csinálnál, akkor érdemes tovább olvasnod!

A passziválási igényt minden félév elején, az adott intézmény beiratkozási időszakában kell jelezni az elektronikus tanulmányi rendszerben, ahol aktív félév helyett passzívat kell beállítani.

FONTOS! A passzív félévben nem jár diákigazolvány, kollégiumi elhelyezés, nincsenek vizsgák, tanórák, tandíj és néhány típusú diákhitel sem felhasználható ebben az időszakban.

Íme, az egyetemi félév legfontosabb fogalmai! Fogalmi kisokos sorozatunk első részében a félévvel kapcsolatos alapfogalmakat ismertetjük meg veletek.

 Jó, jó, de mindez az első félévben is lehetséges?

Az egyetemek egy részében igen, egy részében pedig nem. Ha felvettek egy szeptemberben induló képzésre, akkor vannak egyetemek, ahol ott kell lenned az első félévben, különben újra kell felvételizned, ha szeretnél részt venni a képzésben. Ez alapján tehát érdemes átnézni az adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatát vagy segítséget kérni a tanulmányi osztálytól!

A passziváltatás szabályai

Néhány egyetemen tehát legelőször csak a 2. félév passziváltatható, más helyeken viszont már az 1. félév is befagyasztható. Akár több alkalommal is szüneteltethető a képzés (egymás után maximum két félévben), ám a passzív félévek száma nem haladhatja meg a képzési idő felét (csak, ha a dékán erre külön engedélyt ad, a dékáni méltányossági kérelem alapján). Fontos tudni azonban, hogy passziváltatás esetén is ugyanúgy be kell iratkoznod az első félévre!

Passziváltatni csak indokolt esetben javasolt, illetve érdemes az adott intézmény saját tanulmányi osztályához fordulni, mert eltérőek lehetnek a szabályozások.
Passziváltatni csak indokolt esetben javasolt, illetve érdemes az adott intézmény saját tanulmányi osztályához fordulni, mert eltérőek lehetnek a szabályozások.Fotó / 123RF

Mivel jár egy passzív félév?

Passziváltatni általában nem ajánlott, csak nagyon indokolt esetekben. Hiszen, ha csak egy félév marad ki, akkor az valószínű csúszáshoz vezet, mert a tárgyakat nem fogod tudni olyan ütemben felvenni a keresztfélévben, mint rendesen. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy vannak tárgyak, amit minden évben csak egyszer (az első vagy a második félévben) hirdetnek meg. A legnagyobb gond akkor van, ha olyan tárgyról csúszol le, ami előfeltétele egy másik, fontos tárgynak. Vannak, akik emiatt egy teljes évig passzívak. Ha így döntesz, akkor viszont azzal kell számolni, hogy új szaktársaid lesznek, hiszen a régiek - ideális esetben - egy évvel előtted fognak végezni. Passziváltatni tehát csak jól átgondoltan és körültekintően érdemes. 

TIPP: Szüneteltetés előtt jól nézd át a képzésed mintatantervét és kérj segítséget, tanácsot a tanároktól vagy a tanulmányi osztálytól!