Melyik tanárhoz érdemes felvenni az órákat?

Ha létezik óriási dilemma a tárgyfelvételnél, akkor az a tanár kiválasztása. Muszáj segítséget kérni, na de honnan és kitől? Összeszedtük a legmegbízhatóbb, leghitelesebb, és legkönnyebben elérhető forrásokat.

Mielőtt nekikezdenél

Az egyetemen három típusú tárgyat tudsz felvenni: kötelező, kötelezően választható, szabadon választható. Mikor eljutsz odáig, hogy érdeklődsz az egyes tanárokról, muszáj figyelembe venned a tárgyat is, amit tanít. Kötelező tárgyak esetében olyantól érdeklődj, aki a te szakodra járt. Főleg az első féléves tárgyaknál fordul az elő, hogy több szak is egyszerre tanulja, ennek ellenére jobb biztosra menni. Kötválnál és szabválnál bárki segíthet, aki anno felvette a tárgyat. Feltétlenül egyeztesd a tantárgyi adatlapokat is, nehogy az évek során eszközölt változtatások kínos meglepetéseket okozzanak.

Keresd fel mentorodat!

Ha voltál gólyatáborban vagy bevonó héten, akkor első körben érdemes az ott kapott mentorodhoz fordulni. A mentorok komoly kiválasztási folyamaton mennek keresztül, csak úgy nem kerül oda senki. Még ha nem is egy szakon tanultok, biztos hallott valamit a tanárról, esetleg van olyan ismerőse, akihez tovább tud küldeni. A mentorodban feltétlenül megbízhatsz, biztos lehetsz benne, hogy nem akar átverni. Ugyan ilyen jó megoldás, ha van más felsőbbéves ismerősöd az egyetemen.

Kérdezd a „vén rókákat”!

Létezik-e hitelesebb forrás annál a hallgatónál, aki minimum egy fél évet eltöltött az adott oktató óráin? Hol találhatok ilyet? Sokszor emlegettük a Facebook csoportokat, ebben az esetben is ők jelentik a megoldás kulcsát! Kell, hogy legyen egy össznépi vagy kari csoport, aminek szaktól és évfolyamtól függetlenül több hallgató tagja. Nem kell mást tenned, mint kiposztolni egy kérdést: „Mik a tapasztalatok X tanár Y órájával kapcsolatban? Tudna valaki mondani róla pár szót?”Legkésőbb egy órán belül ott lesz a válasz. Vigyázz, hogy véletlenül se pocskondiázd látatlanban a tanárt, mivel sok esetben, titokban ők is tagjai az ilyen csoportoknak. Előfordulhat, hogy a komment szekcióban meg fognak oszlani a vélemények, ilyenkor csak rajtad áll, kinek a szavára adsz!

Az oktatók kiválasztása nem könnyű feladat, próbáljunk a rutinosabbaktól érdeklődni!
Az oktatók kiválasztása nem könnyű feladat, próbáljunk a rutinosabbaktól érdeklődni!Fotó / 123RF

Irány a Markmyprofessor!

Nem csak a tanárok értékelhetik a diákok teljesítményét egy ötfokozatú skálán, hanem vica versa! Markmyprofessor egy magyar fejlesztésű weboldal, ahol a hallgatók pontozhatják a felsőoktatásban résztvevő tanárokat. Használata igen egyszerű: írjuk be a tanár nevét a keresőbe, majd nézzük meg a pontjait, és figyelmesen olvassuk el a hozzászólásokat. Fontos, hogy egy oktatóhoz több egyetem és több tárgy tartozhat. Mindig azt nézzük, ami számunkra releváns! Ezen felül az oldal egy megosztó, ámbár igen szórakoztató funkcióval bővelkedik: a jól kinéző tanárokat megajándékozhatod egy „szexi” plecsnivel. Nem mehetünk el az oldal reprezentativitását firtató kritikák mellett. Tény és való, a Markmyprofessoron bárki bárkit értékelhet, a rendszer semmilyen ellenőrzést nem végez, hogy a kitöltőt tanította-e az adott oktató. Sőt, előfordultak olyan esetek, ahol az oktató pontozta fel saját magát.

Hallgass a szívedre!

Sose feledd, nincs két ugyanolyan ember a földön! Egyéne válogatja, kinek milyen előadásmód és oktatói stílus jön be. Vannak, akik csak át akarnak menni a tárgyból, mások hasznos tudás után epekednek. A begyűjtött infók alapján mérlegelj, és tedd fel a kérdést: Biztos az a jó tanár számomra, akit ajánlottak? Ha ne adj’ Isten később mégsem lennél elégedett a választással, sose hibáztasd azt, aki segített! A döntés és a felelősség egyedül a tiéd.

Az oktatók kiválasztása sosem sétagalopp és sajnos minden egyes félév előtt el kell játszani. Idővel rutinosabbak leszünk, és hallunk majd ezt-azt, ami segítségünkre lehet. Tökéletes döntés nem létezik: egyrészt a tanár csak egy szempont a tárgyfelvételnél, másrészt, új oktatók esetében a sötétben tapogatózunk. Akkor sem dől össze a világ, ha nem sikerült ahhoz felvenned az órát, akihez akartad. A sors nagy mókamester, nem tudhatod, mit tartogat számodra!