Többletpont jár a felvételin a katonai szolgálatért

Plusz pontot jelent a felvételi eljárás során, ha a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt katonai szolgálatot teljesít a jelentkező: legkevesebb 16 extra pont szerezhető ilyen módon, de nem ez a maximum. Lássuk a részleteket!

Érvénybe lépett az a kormányrendelet módosítás, amely szerint a jelenkező abban az esetben, ha önkéntes tartalékos katonaként szolgálatot vállal a honvédségnél, plusz pontokra jogosult a felvételi eljárás során. A rendelet szeptember 7-én lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy a 2022-es év februárjában induló képzésekre történő keresztféléves felvételi eljárásban már él a szabály.

Ennek alapján:

 • a szakképzés nélküli, legalább hat hónap katonai szolgálatot teljesítő személynek 16 plusz pont jár,

 • ha pedig a szakkiképzést is végrehajtja, akkor már 32.

 • Aki folytatólagosan vállal újabb hat hónapot és a szakkiképzést is, az további 32 pontra, tehát összesen 64 többletpontra lesz jogosult. 

A módosítás a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg. 

 

Miért jár még többletpont?

A felvi.hu-n olvasható részletes leírás alapján a plusz pontok összege legfeljebb 100 pont lehet, abban az esetben is, ha a jelentkező különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak az összege ezt meghaladná. A többletpontokat két csoportra lehet osztani jogszabály, illetve képzési területenként adható többletpontok alapján. A többletpontok rendszeréről a felvi táblázatában lehet bővebben olvasni, de röviden az alábbiak számítanak:

Emelt szintű érettségi

Az emelt szinten teljesített legalább 45 százalékos eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan képzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat vállalásáért legkevesebb 16, maximum 64 többletpont szerezhető.
Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat vállalásáért legkevesebb 16, maximum 64 többletpont szerezhető.Fotó / 123RF

Nyelvtudás

A magyartól eltérő idegen nyelvű – nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár a következő módon:

 • B2 (korábban középfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont,

 • C1 (korábban felsőfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont.

Esélyegyenlőség

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében 40 többletpontra jogosult a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő, illetve a gyermeke gondozása céljából

 • fizetés nélküli szabadságon lévő jelentkező, akinek a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszi igénybe,

 • csecsemőgondozási díjban (CSED),

 • örökbefogadói díjban (ÖD),

 • gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES),

 • gyermeknevelési támogatásban (GYET),

 • gyermekgondozási díjban (GYED),

 • gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), gyermekük otthoni ápolása miatt ápolási díjban.

Oklevelek, kitüntetések