Állami ösztöndíjasként a magyar felsőoktatásban III. - Váltani vagy otthagyni?

Otthagyni az egyetemet nem szégyen! Sőt inkább tegyétek meg, ha úgy látjátok a választott szak nem fekszik. Szenvedni egy hozzátok nem illő szakon egyszerűen nem érdemes! Mutatjuk a leghetséges kiutakat!

Egy kötöttségektől mentes megoldás

Tudtátok? Ha bizonyos időn belül otthagyjátok az egyetemet nem kell vállalnotok a helyi munkavégzési kötelezettséget! Ezt alapvetően minden állami ösztöndíjas hallgatónak viselnie kell, amennyiben elhagyja az egyetem padjait és nem kíván szakot váltani. 

Tehát az előbb említett követelményeket akkor nem kell teljesítenetek ha:

  • felsőoktatási szakképzés esetén legfeljebb egy félévig

  • osztott képzés esetén éppúgy egy félévig

  • osztatlan képzés esetén pedig maximum két félévig

folytattátok egyetemi tanulmányaitokat állami ösztöndíjas képzési forma keretében.

Összegezve, ez az út azok számára kedvező, akik úgy gondolják teljesen mást szánt nekik az élet! Így inkább a szakképzést vagy a munka világát, illetve az ezer más opció valamelyikét választanák!

Nade mennyi állami támogatott félév is jár egy személy számára?

  • Az igénybe vehető állami támogatott félévek száma alapvetően tizenkettő. 

  • Olyan szakokon, amelyeknél a képzési idő meghaladja a tív félévet egyenesen tizennégy félév. 

  • A fogyatékossággal élő hallgatók pedig további négy félévet igényelhetnek a felsőoktatási intézménytől. 

Miért fontos tisztában lenni a fenti számokkal? Mivel, ha például négy félévet úgymond “igénybe vettetek” egy másik szakon és ez után került sor a szakváltásra, akkor már alap esetben csak nyolc félév kihasználható állami támogatásotok marad. 

Szakot váltani nem szégyen, ha eldöntötted, mit szeretnél, vágj bele, megéri!
Szakot váltani nem szégyen, ha eldöntötted, mit szeretnél, vágj bele, megéri!Fotó / 123RF

 A szakváltás

Nem tudtok ilyen kevés idő alatt dönteni? Semmi baj, erre is van megoldás! Sokaknak nem elég az az egy, illetve osztott képzés esetén a két félév. Hiszen ki kell tapasztalni mindent, ahhoz pedig idő kell! Sokszor az első év a legnehezebb, de utána már jobban alakulnak a dolgok. Sajnos van azonban olyan is, amikor több állami támogatott félév után kényszerül valaki elhagyni a választott szakot. 

Ilyenkor jöhet szóba a szakváltás, amely magában foglalja: a képzés munkarendjének, nyelvének, helyének megváltoztatását és az átvételt. Tehát ide tartozik az is, ha elhagyunk egy egyetemet és amint lehetséges kezdünk egy újat. 

A másik út pedig az átvétel, amit azonban csak a jelenlegi vagy egy másik felsőoktatási intézmény ugyanazon képzési területhez tartozó szakja esetében tudtok igénybe venni. További megkötések, miszerint - bizonyos kivételekkel - csak azonos képzettségi szintet eredményező szakok között kerülhet sor átvételre. Alapképzés és osztatlan mesterképzés esetében pedig csakis akkor, ha az adott hallgató minimum harminc kreditpontot ténylegesen megszerzett a korábbi intézményében. Az alapképzésben tanulmányokat folytató hallgató viszont átvétel útján felsőoktatási szakképzést is választhat. 

A külön utasok

Meguntátok a mindennapokat az egyetemen, de eszetek ágában sincs otthagyni? Mozgalmasabb életre vágytok, új emberekkel? Erre jó megoldás lehet egy külföldi ösztöndíjprogram. 

Kipróbálnád a munka világát? Ilyenkor érdemes passziváltatni egy félévet és meglátjátok hogy alakul. Mindenképp tanulságos lesz!