Elég ciki, ha nem ismered ezt a 6+1 egyetemi kifejezést!

Kezdődik az egyetem ezért nem árt, ha minél hamarabb képbe kerülsz ezzel a 6+1 kifejezéssel, ugyanis ezek ismerete elengedhetetlenek a felsőoktatási évekhez. Legyél tisztában a jelentésükkel, amely által sok beszélgetés fog érthetőbbé válni.

1. Tanulmányi Osztály = TOBármilyen tanulmányi üggyel kapcsolatos kérdésed legyen is, a tanulmányi ügyintéződhöz bizalommal fordulhatsz. Nála mutathatod be a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványokat. Itt kérhetsz hallgatói jogviszony igazolást és itt kapsz diákigazolvány érvényesítő matricát is. Ki a tanulmányi ügyintéződ? A Neptun ebben is segít, a tanulmányok és képzés adatok menüpont alatt megtalálhatod a tanulmányi ügyintéződ nevét.

2. Szorgalmi időszakAz egyetem első tanítási napjától a vizsgaidőszakig tartó hónapok. Ekkor vannak az előadások és a gyakorlatok, tehát amikor egyetemre kell járnod. Intézményenként eltér, szeptember melyik napján kezdődnek meg az órák és nagyjából december közepéig kell számolnod az első félévvel. Ugyanis a karácsony előtti napokban szokott véget érni az őszi szemeszter.

3. Előadás vs gyakorlatAz egyetemi tanóráknak két fajtája van. Az előadás során általában nagy létszámú csoportban a tananyag elméleti részét oktatják. Személyes tapasztalataink alapján mindenképp azt tanácsoljuk, hogy ne hagyd ki őket. Hiszen a gyakorlati órán való feladatmegoldás elméleti oldala itt hangzik el. Ha nem ismered az elméletet, akkor a gyakorlatot sem tudod hasznosan tölteni, lemaradsz a feladatokkal és felgyülemlik az anyag. A gyakorlat ezzel ellentétben kisebb létszámú csoportokban történő interaktívabb órát jelent, ahol főként feladatmegoldás van a fókuszban. A részvétel kötelező és általában katalógust (lásd a következő pontban) is olvasnak. A sikeres szemeszter zárásának egyik elengedhetetlen alappillére az órák látogatása.

A Mercedes-Benz gyár és a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Anyagtechnológia Tanszék közösen, „Mercedes-Benz Made in Kecskemét” névvel egy új, szabadon választható tantárgyat indított.
A Mercedes-Benz gyár és a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Anyagtechnológia Tanszék közösen, „Mercedes-Benz Made in Kecskemét” névvel egy új, szabadon választható tantárgyat indított.Fotó / Bús Csaba

4. KatalógusA gyakorlati óráknál olvashattad fentebb a katalógus szót, ami jelenléti ívet jelent. Tehát a hallgatók névsora az adott órán, amit a jelenlévőknek alá kell írniuk, vagy kézfeltartással jelezniük kell ottlétüket az órán. Egyetemenként eltérhet, de általában egy félévben három igazolt hiányzás a megengedett a gyakorlati órákról. Ha meghaladják a hiányzások a megengedettek számát, akkor az a kurzus teljes ismétlését is jelentheti, úgyhogy jó, ha már az első naptól komolyan veszed a bejárást.

5. ZH = zárthelyi dolgozatKözépiskolai szemmel nagyjából a témazáró dolgozatnak feleltethető meg. A szorgalmi időszak során kerül megírásra és eredménye a gyakorlati tárgyak kurzus végi jegyét jelenti. Oktatótól függ, hogy csupán egy vagy több zárthelyi dolgozatot írat, ezt a tantárgyi tematikában megtaláljátok. Vannak, akik az elméleti kurzusokon is iratnak ZH-kat. Ha jól felkészülsz rá, összegzed az eddigi tananyagot, és akár megajánlott jegyet is kaphatsz vele.

6. KollokviumA gyakorlatokra ahogy fent olvashattad ZH-kal szerezhetsz jegyet, az előadások pedig kollokviummal zárulnak. A kollokvium tehát a vizsgaidőszakban felvehető írásbeli
vagy szóbeli vizsgák összefoglaló neve.

Érdemes összedolgoznotok a csoporttársaiddal, így könyebben felkészülhettek a megmérettetésekre.
Érdemes összedolgoznotok a csoporttársaiddal, így könyebben felkészülhettek a megmérettetésekre.Fotó / Shutterstock

+1. HÖK = Hallgatói ÖnkormányzatAmi a középiskolában DÖK volt, az most HÖK. Elsődleges céljuk a hallgatói érdekképviselet, ezen kívül olyan egyetemi rendezvényeket szerveznek, mint a gólyatábor vagy gólyabál és tájékoztatnak a legfrissebb hallgatói életet érintő hírekről is. Bármilyen kérdéssel, bizalommal keresheted a hallgatói önkormányzat tagjait és megéri facebook és instagram oldalaikat is követni, így biztosan nem maradsz le semmiről.