Ösztöndíjjal motiválják a nemzetvédelmi kutatómunkát

Bővül a fiatal magyar kutatókat támogató Kooperatív Doktori Program (KDP), amely a védelmi kutatás-fejlesztést célozza meg alapprogramjával. Az egymilliárd forint keretösszegű felhívás célja a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának növelése a nemzetstratégiai ágazatban. Mutatjuk a részleteket!

Speciális ösztöndíjprogramként, az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP). A kezdeményezés idén az egymilliárd forintos keretösszegű Nemzetvédelmi Alprogrammal (NVKDP) bővül.

A felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek.
A felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek.Fotó / 123RF

 Az NVKDP pályázat részletei 

Az ösztöndíjprogram a nemzetstratégiai ágazatra fókuszálva célzottan támogatja a tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást. A felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek. Az alprogramban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat. A program újabb elemmel gazdagítja a gazdasági újraindítást és a magas hozzáadott értéket teremtő munkahelyek létesítését célzó kormányzati intézkedések sorát. A kezdeményezés az innovációban világszerte élenjáró védelmi ipar felé tereli a tehetséges fiatal kutatókat. 

 

Miért éri meg?

Mert a NVKDP havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjjal teremt lehetőséget a kutatói karrierépítésre. A doktori hallgató mellett támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a megvalósításba bevont témavezető és szakértő is.

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg. A NVKDP 2021 részleteiről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhető el bővebb információ.

forrás: ITM