Költözés? Költözés! A KonMari módszer

Költözni nem egyszerű, akkor sem, ha kollégiumról, akkor sem, ha albérletről van szó. Ez hatványozottan igaz, ha most először csinálod. Ilyenkor óhatatlanul felmerül az emberben, hogy biztosan szüksége lesz még a századik pár zoknira és az sem árt, ha apa teljes csavarkészlete benne van a farzsebben. Pedig ennél egyszerűbben is lehet kezdeni az önálló élet napjait! Hoztunk is néhány jó tippet egyenesen a rendrakás és pakolás nagyasszonyától, Marie Kondótól.

KonMarie!?

Ha nem találkoztál még ezzel a szóösszetétellel, valószínűleg nincs elég kupac ruhád a szekrényben. Persze azért nem erről van szó, de Marie Kondo neve megkerülhetetlen, ha az ember a különböző életvezetési stílusok között keresgél. A “konmarizás” lényege, hogy csak is azokat a tárgyakat tartjuk meg egy-egy rendrakás során, amelyek valódi örömet jelentenek a számunkra, és ezáltal szolgálják a mindennapi boldogságunkat.

A költözés

Joggal kérdezhetitek, hogy mégis mi köze van ennek a költözéshez. Látszólag valóban nem sok, de - és itt jön a lényeg - minden a tudatossággal kezdődik. Ahhoz, hogy a fél év közbeni hajtásban ne lepjék el a lakást vagy a szobát oda nem illő dolgok, már az elején tudni kell, hogy mire is van tulajdonképpen szükség.

1. lépés: Válogass!

A fentiek tükrében tehát a nulladik pont a szortírozás. Kupacok szerint, válogatva kell eldönteni, hogy mi az, amit megtartunk és mi az, amitől megválunk. Mindennek az alapja pedig a már említett örömérzet. Ha egy ruhadarabról biztosan tudod, hogy nem fog veled utazni az életed következő szakaszába, akkor köszönd meg neki az eddigi szolgálatot, majd tedd egy külön kupacba. Ezzel a módszerrel könnyen átláthatóvá válik a gardróbod, így pontosan tudni fogod, hogy mit kell beszerezni az őszi-téli szezonra.

Kupacok szerint, válogatva kell eldönteni, hogy mi az, amit megtartunk és mi az, amitől megválunk.
Kupacok szerint, válogatva kell eldönteni, hogy mi az, amit megtartunk és mi az, amitől megválunk.Fotó / Netflix

 2. lépés: Hajtogass és tárolj!

Marie Kondo a könyveiben, illetve a videóiban pontosan elmagyarázza, hogy miképp is kell a dolgokat hajtogatni vagy rendezni, hogy utána öröm legyen ránézni a szekrényre. Ehhez javasolt olyan tárolók használata, amelyek átlátszók, így kívülről is könnyen kitalálható, hogy mit tartasz abban a dobozban. Ezeket már a költözés első napján magaddal viheted, így a kezdetektől képes leszel megőrizni az egységet, amely nem csak abban fog segíteni, hogy ne nézzen úgy ki a szoba, mintha bomba robbant volna, hanem például a mosás előkészítését és tervezését is megkönnyíti.

A tiszta és rendezett környezet mentálisan is jót tesz!
A tiszta és rendezett környezet mentálisan is jót tesz!Fotó / Netflix

 3. lépés: Pakolj el!

Egy hosszú és fárasztó nap után természetes, hogy nem hangzik szórakoztatónak a mosott ruhák hajtogatása, a mosogatás vagy a tiszta edények elpakolása, de fontos, hogy mindent időben végezzünk el. Hidd el, meg fogod köszönni magadnak, hogy nem papírdobozból kell enni a pizzát vagy reggel hatkor jössz rá, hogy nincs tiszta fehérneműd.

A tisztaság és a rendezett környezet jótékony hatása valójában hosszú távon figyelhető meg, hiszen a mentális egészség szempontjából fontos, hogy olyan helyre érkezzünk haza, amely kikapcsol, megnyugtat és örömmel tölt el. Az első év fáradalmai és szokatlan élethelyzetei között pedig mindenképpen elkél egy kis paradicsom, amelyben az ember igazi otthonra tud lelni.