10 dolog, amit bár tudtam volna egyetem előtt – II. rész

Előző cikkünkből megtudhattad, hogy lehetőséget jelenthet, ha már egyetem alatt szakmai gyakorlatot csinálsz, hogy okosnak lenni nem ciki és hogy vizsgaidőszak alatt is az egészséged az első. Most pedig megismerkedhetsz további 5 gondolattal a "bárcsak tudtam volna" egyetem előtt listáról.

1, Pletykák voltak, vannak és lesznek.

Neked pedig az égvilágon semmi dolgod nincs velük. Sajnos kifelé menet a gimnázium ajtajában nem mindenki teszi le a pletykálós/cselszövős rossz szokásait és huszáros lendülettel beviszi azokat az egyetem falai közé. Ebből kifolyólag pedig előfordulhat, hogy nemcsak olyan - általában fals - információkat fogsz hallani, minthogy „attól a tanártól félni kell, mert mindenkit megbuktat az első szóbelin”, hanem gyakran a csoporttársaidról is hallhatsz olyat, amit a rossz nyelvek előszeretettel híresztelnek. Kerekedj ezeken felül: légy nyitott, és ne ítélj meg senkit pletyka alapján, mert világi barátságoktól és ismertségektől foszthatod meg magad.

2, Tankönyvből ne vadi újat vegyél!

Persze szép is az, amikor egy betöretlen, új könyv még friss nyomdaillatot áraszt, de hosszú távon komolyan megkíméled a pénztárcád, ha az alábbi könyvbeszerzési formákban gondolkozol:

  • Kölcsönözd ki az egyetemi könyvtárból. Illetve amennyi kötelező és javasolt irodalommal fogsz az évek alatt találkozni, hogy érdemes már az első héten kiváltani a könyvtári kártyát, és egy körben „lepacsizni” a könyvtáros nénivel.
  • Vedd meg felsős diákok használt könyveit, és vizsga után/év végén add te is tovább. Időről-időre meglepődhetsz, hogy egy-egy diáktárs milyen remek (láb)jegyzeteket ír a tankönyvekbe, amik neked is megkönnyíthetik a tanulási folyamatot. 
  • Nézd meg neten, hogy fent van-e PDF formátumban, és olvasd E-bookon, vagy nyomtatva.
Légy nyitott, és ne ítélj meg senkit pletyka alapján!
Légy nyitott, és ne ítélj meg senkit pletyka alapján!Fotó / 123RF

3, Készülj fel a vizsgaidőszakra!

Testileg, lelkileg és mentálisan egyaránt.

Szeptemberben még távolinak tűnik a december eleji vizsga időpontja, de észre sem veszed és már vége is van a szorgalmi időszaknak. Nem egy tanár fog rendszeresen utalni arra az előadások alkalmával, hogy mindjárt itt a vizsgaidőszak, kezdj el készülni az anyagból; és ezt nem azért teszi, hogy benned rossz érzést keltsen, hanem azért, mert könnyű (el)úszni az egyetemi élet árjával.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy későn - a szórakozások és/vagy diákmunkákhada után testileg és mentálisan is lefáradva - döbbensz rá, hogy a következő hetekben a toppon kell teljesítened. Legyen időd feltöltődni a félév során, vagy közvetlenül a vizsgaidőszak előtt, hogy aztán frissen és energiával telve készülhess az anyagokból, és teljesíthesd sikeresen a vizsgákat. Gyors töltődést jelenthet, és nem tudsz mellényúlni azzal, ha pár percet meditálsz, sétálsz egy nagyot a közeli parkban, sportolsz,  vagy éppen elmész egy masszázsra. 

4, Csatlakozz klubbokhoz, szakkörökhöz!

Nemcsak új ismerősökre és barátokra tehetsz szert, hanem rendkívüli kvalitásokkal is gazdagodhatsz, ha a kötelező órákon kívül valamilyen iskolai klub részese leszel. Manapság számtalan érdekes program közül válogathatsz, legyen az vitakör, sporttevékenység, vagy bármi más.

Szeptemberben még távolinak tűnik a december eleji vizsga időpontja, de észre sem veszed és már vége is van a szorgalmi időszaknak.
Szeptemberben még távolinak tűnik a december eleji vizsga időpontja, de észre sem veszed és már vége is van a szorgalmi időszaknak.Fotó / 123RF

5, Élvezd!

Ez a néhány év rengeteg impulzust és eseményt tartogat számodra. Mindamellett, hogy a jövődet alapozod meg, és saját magad, valamint a karriered építed, számtalan lehetőséged lesz szórakozni és jól érezni magadat. Hamar megtanulod majd, hogy a haverok és ismerősök jönnek-mennek, ahogyan a bulik és történések is, miközben lehetőséged lesz érdekes dolgokat tanulni érdemes és kiemelkedő oktatóktól, akik komolyan hozzájárulhatnak a jellemfejlődésedhez. Neked pedig a legnagyobb feladatod ezalatt az idő alatt a lehető legtöbb tudást magadba szívni, élményeket gyűjteni, és élvezni az életet.