Diákszervezetek: Ahol a felejthetetlen élmények és a közösség találkozik

Másért megyünk egyetemre, de egy dologra mindannyian vágyunk: közösségre. A magány helyett társakra, a szürke hétköznapok helyett felejthetetlen pillanatokra. Egy diákszervezet képes megváltoztatni egyetemi éveidet, mutatjuk hogyan!

Magányos farkasok

Hányan hittük, hogy beiratkozás után már sínen van egyetemi karrierünk. Aztán eljött az első tanítási nap, és ott találtuk magunkat több ezer idegen hallgató gyűrűjében. Viszlát gimis osztályterem, viszlát ismerős arcok. Egyedül maradtunk, és csakis magunkra számíthatunk. Jobb esetben sikerült eljutunk gólyatáborba, ahol megismerkedtünk szaktársainkal, és a bulik mellett barátságokat is sikerült megalapozni. Simán lehet, hogy pár középiskolás társunk ugyanazon az egyetemen kötött ki, mint mi. Nade mi van akkor, ha nem voltunk gólyatáborban? Ha egyetlen haverunk sincs? A hallgatók elvesztik, vagy meg sem szerzik az egyik legfontosabb dolgot, amit az egyetem képes adni: a közösséget.

Ha tartozni akarsz valahova, irány egy diákszervezet!

A diákszervezetek hasonló érdeklődésű hallgatók alkotta öntevékeny, baráti-szakmai közösségek. A “hasonló érdeklődés” alatt érthetsz bármit. Informatika, tehetséggondozás, külföldi hallgatók mentorálása, gólyák integrálása, gaming, üzleti menedzsment, tőzsde, főzés és még sorolhatnánk! A diákszervezetek tagjai szimplán jól akarják magukat érezni, hasznosan eltölteni az idejüket azzal, amit szeretnek. 

Minden diákszervezetnek van egy szakmai oldala. Sőt, van ahol kifejezetten ezen van a hangsúly. Látókörbővítő előadásokkal, készségfejlesztő kurzusokkal járulnak hozzá tagjaik személyes fejlődéséhez. Az órákon tanultakat gyakorlati tapasztalatokkal gazdagítják. Megannyiszor rendeznek programokat az egész hallgatóság számára, ezzel is színesítve az egyetemi mindennapokat. Ha nemzetközi tanulmányokat folytatsz, csatlakozhatsz diplomáciával foglalkozó diákszervezethez; de dönthetsz úgy, hogy művészek között engeded szabadjára a benned lakozó zenészt. Személyes érdeklődésedet és karrieredet kedvedre kombinálhatod. 

A diákszervezetek tagjai szimplán jól akarják magukat érezni és hasznosan eltölteni az idejüket azzal, amit szeretnek.
A diákszervezetek tagjai szimplán jól akarják magukat érezni és hasznosan eltölteni az idejüket azzal, amit szeretnek.Fotó / 123RF

 Legyen bármennyire is fontos a szakmaiság, a legvégén mégiscsak egy nagy baráti társaságról beszélünk. A személyes kapcsolatok ápolása, bajtársiasság nélkül mit sem ér az egész. A kötetlen csapatépítők mindennapjaid részévé válnak. Társaidra bármikor számíthatsz, akár egyetemi, akár magánéleti kérdésről legyen szó. Szívesen adnak jegyzetet, vagy készítik fel egymást egy-egy vizsgára. Az életben nagyon sok múlik a kapcsolatokon, az itt szerzettek pedig éveken át elkísérnek.

Miben más a szakkollégiumhoz képest?

A két hallgatói szerveződés közti különbség alapvetően a kötöttségben érhető tetten. A szakkollégium - bár vannak kivételek - bentlakásos rendszerű, tagjai külön kollégiumi férőhelyekkel rendelkeznek. Ebből adódóan egy szorosabb csoportot képeznek, megválasztott képviselőik és taggyűlésük van. A gyűléseken fektetik le a szakkoli működésének és az együttélésnek a szabályait. A szakmaiság nem csak egy lehetőség, hanem egyfajta elvárás is. A tagok aktív résztvevői a TDK-nak és tanulmányi versenyeknek. Belső képzéseken, beszélgetéseken való részvételért pontokat szerezhetnek. Ha valaki nem teljesíti az elvárt minimum szintet, könnyen kint találhatja magát.

 Hogy melyik a jobb? Inkább az a kérdés, hogy melyik illik hozzád a legjobban! Minden diákszervezet és szakkollégium más élményt kínál, a lehetőségek tárháza végtelen. Egy felsőoktatási intézmény értéke a hallgatói közösségektől is függ. Nincs veszteni valód, bátran tégy velük egy próbát!