Betegségekkel az egyetemen - Szabályok és lehetőségek egy helyen

Az egyetemeken nem csak egészséges emberek tanulnak, ez teljesen természetes. Számos szívbeteg, cukorbeteg, daganatos vagy egyéb megbetegedésben szenvedő és fájdalmakkal élő hallgató küzd a mindennapokkal a felsőoktatásban. Mégis milyen lehetőségeik vannak? Ezeket mutatjuk be!

Fáj? Szúr? Időt vesznek el a kezelések és a rendszeres orvoslátogatások? S még folytathatnánk a sort. Mindenesetre kijelenthető, hogy nem kis hátránnyal kezdenek azok, akiknek mindezekkel meg kell küzdeniük.

Természetesen a fogyatékkal élőknek számos rendelkezés könnyíti meg az egyetemi éveit, azonban az ebbe a kategóriába nem sorolható, de a mindennapokban mégis hatalmas nehézséget okozó betegségekről kevés szó esik.

Ilyen esetekben is tud segíteni az egyetem? Természetesen! Máris mutatjuk, miként!

A rendszeres szociális támogatásHa állami ösztöndíjas hallgató vagy, akkor havi támogatással, ha pedig önköltséges formában végzed az egyetemet, akkor költségtérítés mérsékléssel segíthet az egyetem. Azért a feltételes mód, mert mindezeket a támogatásokat kérvényezni kell. Egy űrlap kitöltése után és a megfelelő mellékletek benyújtásával tarthatsz rá igényt. Bővebben az egyetemek HÖK-jein keresztül tájékozódhatsz. Az elbírálás hosszadalmas folyamat és nem tudni, mit fognak elfogadni az ellenőrzők, de annyi biztos, hogy próbálkozni ér. Fontos a folyamatos kontrollvizsgálat!
További hiányzások engedélyezése orvoslátogatás eseténIgen, az a gonosz katalógus. Ha nem kerülsz fel rá, akár aláírás megtagadás is lehet a vége, szóval érdemes elkerülni az efféle félreértéseket. Főként akkor, ha a féléves kontrollvizsgálat miatt nem tudsz jelen lenni az órákon. Csak kérj egy igazolást a dokitól vagy a nővértől, add le az illetékesnek és máris egy gonddal kevesebb. Persze a szabályokat egyeteme és szemináriuma válogatja, de a kötelező óralátogatás esetén érdemes kiaknázni ezt a lehetőséget.
Szünetelés, ismertebb nevén passziváltatásEgyes esetekben, különösen baleset, betegség vagy más váratlan ok esetén kérelem ellenében lehetséges a hallgatói jogviszony szüneteltetése. Ez az időtartam nem lehet hosszabb, mint két félév. Azonban az adott egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatában foglaltak szerint a hallgató több alkalommal is élhet ezzel a lehetőséggel. Az érintett részéről előre is bejelenthető, de a fent felsorolt esetekben (baleset, betegség vagy más váratlan ok) külön engedélyre van szükség hozzá. Tehát, ha esetleg előre tudod, hogy lesz egy fontos műtéted, vagy a betegséged olyan stádiumában van, amikor nem tudod vállalni az egyetemi kötelezettségeidet, élhetsz ezzel az opcióval, illetve akkor is, ha váratlanul történik veled valami.

Számos eszköz áll rendelkezésére azoknak, akik betegséggel harcolják végig egyetemi éveiket!
Számos eszköz áll rendelkezésére azoknak, akik betegséggel harcolják végig egyetemi éveiket!Fotó / 123RF

Passziváltatás helyett az állami támogatott félévek kiaknázásaAmennyiben állami támogatott vagy, minden szakon jár pár plusz félév az előírt képzési időn felül, amely általában két félév. További információkat az Oktatási Hivatal hasznos összegzésében találhattok. Így, ha nem szeretnél kiesni a ritmusból és közben pár könnyebb tárgyat, vagy legalább az óralátogatási kötelezettségeteket teljesíteni tudod, ez is egy nagyon jó megoldás lehet.
A betegséggel töltött félév nem számít bele a támogatási időbeUgye milyen jól hangzik? Azért ez nem ilyen egyszerű! Igen, tartalmaz a felsőoktatási törvény erre vonatkozó bekezdést, miszerint nem kell figyelembe venni a támogatási idő számításakor a megkezdett félévet, ha például betegség miatt nem sikerült befejezni a félévet. Azonban ezt bizonyítani nem éppen egyszerű, plusz nagy valószínűséggel a betegséged mellett nem ez lesz a legnagyobb problémád. Viszont sajnos nem minden megbetegedés esetén alkalmazható ez a szabály. Vannak olyan betegségek, amelyek sokkal fájdalmasabbak, mint mások, mégsem tartoznak bele ebbe a kategóriába.

A magatartási zavarokkal élő hallgatók külön figyelmet kapnak

Ahogy szinte minden szektorban, itt is számost segítséget kapnak a fogyatékossággal élő hallgatók. Közülük most külön kiemelünk egy csoportot, méghozzá a magatartási zavarokkal élőket, hiszen talán az ő esetükben a legkevésbé egyértelmű, hogyan számíthatnak segítségre.

Egyes esetekben, különösen baleset, betegség vagy más váratlan ok esetén kérelem ellenében lehetséges a hallgatói jogviszony szüneteltetése.
Egyes esetekben, különösen baleset, betegség vagy más váratlan ok esetén kérelem ellenében lehetséges a hallgatói jogviszony szüneteltetése.Fotó / 123RF

A felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján a magatartásszabályozási zavarral élő hallgatók közé:

 • a szocio-adaptív folyamatok zavaraival,
 • az érzelmi kontrollal,
 • az ön-, vagy mások felé irányuló agresszióval,
 • a szorongással,
 • az én-szabályozás gyengeségét mutató magatartás jellemzőkkel,
 • az alkalmazkodóképesség, a célirányos viselkedés, az önszervezés, valamint a metakogníció eltérő fejlődésével küzdők tartoznak.

Szintén az említett kormányrendelet szerint a következő kedvezményekre tarthatnak igényt:

 • az írásbeli vizsga szóbelivel történő helyettesítése, és fordítva,
 • hosszabb időtartamú vizsga esetén több részletben történő vizsgáztatás vagy szünetek engedélyezése,
 • az egyéni késztetések, érzelmi megnyilvánulások tolerálása,
 • elkülönített vizsga a többi hallgatótól,
 • személyi segítő biztosítása a tanulmányok alatt,
 • szóbeli vizsga esetén a kérdések leírását, az elvárások és kérdések tisztázását, az utasítások megfogalmazásának egyszerűsítését kérhetik,
 • valamint az általánosnál hosszabb felkészülési időkeretre is van lehetőségük.

Ahogy látod, számos eszköz áll rendelkezésére azoknak, akik betegséggel harcolják végig egyetemi éveiket!

Tipp: igényelj meg mindent, amit csak lehet, maximum nem kapod meg, de legalább megpróbáltad! Ne feledd, semmi gond nincs azzal, ha nem végzed el időben az egyetemet! Lényeges a cél, de sokkal fontosabb, hogy a lelki egészséged megmaradjon közben!

A másik oldalról nézve pedig: segítsd a többieket, akiknek nehezebb! Hidd el meghálálják!