Önkéntesség külföldön - Haverok, buli, tapasztalat

Sokan már az egyetemi évek alatt is készek arra, hogy valamilyen munkavégzés révén tapasztalatot szerezzenek, és ezáltal vonzóbb jelöltek legyenek a munkaerőpiacra lépéskor. Az önkéntesség egy egészen egyedi, gyakran életre szóló élményeket kínáló módja ennek, különösen a külföldi önkéntes munkakörökben.

Önkéntesség? Monoton munka, ingyen? Cseppet sem!

Az önkénteskedés első hallásra egy nagyon is konkrét és ismétlődő tevékenységet, alapvetően a közvetlen közösség javára végzett tevékenységet jelent. Ilyen például a véradás, kutyasétáltatás, különböző szemétgyűjtési akciók, de bizonyos tekintetben ide tartoznak az erőn felüli segítséget nyújtó „COVID-önkéntesek" is, akik a járványhullámok alatt nélkülözhetetlennek bizonyultak. Az elmúlt évtizedben, csakúgy, mint az egyetemi oktatási lehetőségek, az önkéntesség keretében végezhető munkák is sokrétűbbek, izgalmasabbak lettek. Ennek megfelelően most már mindenki megtalálhatja a számítását, az időseknek történő segítségnyújtástól kezdve egészen az önkéntes programozói munkákig, akár külföldön is.

Az önkéntesség egy egészen egyedi, gyakran életre szóló élményeket kínáló módja ennek, különösen a külföldi önkéntes munkakörökben.
Az önkéntesség egy egészen egyedi, gyakran életre szóló élményeket kínáló módja ennek, különösen a külföldi önkéntes munkakörökben.Fotó / 123RF

Miért éri meg belevágni külföldön?

Az önkéntesmunka kiváló módja a szabadidő hasznos eltöltésének, közben pedig nagyon fontos érték- és szemléletformáló élményekben lesz részed, ami mindenképpen megkülönböztet majd a leendő munkaadódhoz történő jelentkezéskor. Ráadásul nyelvtanulási szempontból is kiemelkedő, hiszen „éles helyzetben", a problémamegoldást szem előtt tartva kell kommunikálni az önkéntestársakkal. Ezek pedig olyan képességek, amelyek bármilyen önéletrajzban felkeltik a figyelmet.

Gyakran halljuk a nyaralások, őszi utazások kapcsán a kultúrák megismerésének igényét, ami sok tekintetben egy nagyon is értékes cél, ugyanakkor egy teljesen más országban, munkavégzés közben sokkal „közelebb" érezheted magad egyrészt a helyiekhez, másrészt a más háttérrel, adott esetben teljesen más hagyománykörből, történelmi közegből érkező társaidhoz is. Hiszen olyan helyzeteket éltek meg közösen, ami ugyanúgy elkísérhet titeket, mint a közös egyetemi bulik, kollégiumi pillanatok vagy az egyes tantárgyak óráinak emléke.

Az önkénteskedés első hallásra egy nagyon is konkrét és ismétlődő tevékenységet, alapvetően a közvetlen közösség javára végzett tevékenységet jelent.
Az önkénteskedés első hallásra egy nagyon is konkrét és ismétlődő tevékenységet, alapvetően a közvetlen közösség javára végzett tevékenységet jelent.Fotó / 123RF

Tájékozódás a lehetőségekről

Ahogyan az ERASMUS program az Európai Unió keretében megvalósuló együttműködések fontos és nagyon pozitív példája, úgy az önkéntes munkákat bemutató és koordináló Európai Szolidaritási Testület támogatása is az EU-tagság vitathatatlan előnye, ami olyan lehetőségeket biztosít, amelyekkel az európai fiatalok egyedi és felbecsülhetetlen tapasztalatokat szerezhetnek.

Ehhez rendelkezésre áll az EU támogatásával üzemeltetett Eurodesk, amely az önkéntes programok részletei mellett szakmai gyakorlati helyek adatait is megosztja az érdeklődőkkel. Nagyon jó kiindulópont továbbá a Szolidaritási Testület akkreditált és minőségi védjeggyel rendelkező támogató szervezeteket felsoroló platformja, ami a programokban történő részvételhez szükséges küldő szervezetek adatait tartalmazza. Nézd végig te is a Szolidaritási Testület magyar támogató szervezeteket egybegyűjtő adatbázisát!

A tájékozódás során a következő kérdésekre kell megadnod a választ a tökéletes önkéntesprogram megtalálásához:

  • Mik a céljaid és elvárásaid a programmal kapcsolatban?
  • Mennyi időt fordítanál rá? (Hiszen a két hetes programoktól elkezdve akár a 12 hónapos projektekig, rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre.)
  • Milyen jellegű feladatokat végeznél szívesen?
  • Mik azok a készségek, amelyekkel hozzá tudnál járulni az adott program sikeréhez?

Ezek a kérdések a pályázás során a motivációs levelekben is előfordulnak.

Ha megvannak a válaszok, és megtaláltad a megfelelő programot, jelentkezz a küldő szervezeten keresztül! Sikeres pályázat esetén jó utat, és élményekben gazdag munkát kívánunk!

Árki Tamás