Az óvodától a diplomáig - Újabb jelentős támogatás az oktatásra

A természettudományok területén született eredményes és modell értékű együttműködés: "Az óvodától a diplomáig" program keretein belül az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem a természettudományos infrastruktúra fejlesztése céljából kötöttek megállapodást, itt vannak a részletek!

A megállapodás alapján a két intézmény 2019 óta Békés megyei Rezidensközpontként működik. Az együttműködés fő programjai:

  • Az óvodától a diplomáig,
  • Óvodától a munka világáig,
  • A nyitott iskola tanuló társadalom.

"Az óvodától a diplomáig" program keretein belül Tehetség - Híd elnevezés alatt elsősorban a természettudományok területén (SZTE Tudós Akadémia, Junior Akadémia, SZTE Kutató Iskola stb.) alakult ki eredményes együttműködés. Annak érdekében, hogy az iskola a legmagasabb szintű oktatást tudja nyújtani, az Öveges Program lehetőségeire számítva pályázatot nyújtott be a természettudományos infrastruktúra fejlesztése céljából. Bár kedvező szakmai értékelést kaptak, végül elutasító döntés született.

Prof. Dr. Kaáli Géza
Prof. Dr. Kaáli GézaFotó / Mediaworks

Dr. Blahó János, a Gimnázium igazgatója ekkor az iskola egykori tanulójához, Kaáli Nagy Gézához fordult, aki a Szegedi Tudományegyetem orvosi karán szerzett diplomát, ahol később - támogatói tevékenységéért - a Senator Honoris Causa címet is megkapta. A professzornak köszönhetően a Táncsics Mihály Gimnáziumban több mint 3 évtizede működik a Kaáli tehetség támogató díjak program, amelyben az országos tanulmányi versenyen kiemelkedő eredményeket elérő diákok és felkészítő tanáraik részesülnek. Kaáli professzort a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért a Kormány 2012-ben Kármán Tódor díjjal tüntette ki.

Az új természettudományos műhely létrehozásának költségeit előzetesen 100 millió forintban határozták meg. Kaáli professzor egykori gimnáziuma és egyeteme közös célkitűzéseit messzemenőkig támogatja, és ennek alapján úgy döntött, hogy annak megvalósítását meg is finanszírozza.
A professzor elmondta, hogy Orosháza díszpolgáraként és az Egyetem Szenátoraként kötelességének tekinti az ilyen irányú társadalmi felelősségvállalást is. Az iskola javaslata alapján - amelyet az érintettek elfogadtak - az új létesítmény a "Kaáli természettudományos tehetséggondozó műhely" elnevezést kapja.