Bódis József: Ma a felsőoktatás mást jelent, mint 30 éve

Mintegy száznegyven felsőoktatási oktatónak adott át rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratokat Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a felsőoktatási modellváltás sajnos politikai felhangot kap, pedig ez egy szakmai kérdés és az alapítványi működés lehetősége és igénye öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg; "öt év kellett, hogy ebből valóság váljon". Bódis József nyomatékosította: senki nem kívánja korlátozni az egyetemi autonómiát.

Rektori és professzori kinevezéseket adott át Bódis József.
Rektori és professzori kinevezéseket adott át Bódis József.Fotó / MTI / Mónus Márton

Hozzátette, hogy a felsőoktatás átalakítása nem öncélú, ugyanis annak szolgálnia kell az egyetemi polgárok boldogulását, a hallgatók okleveleinek és diplomáinak minőségemelését, továbbá a nemzetköziesítést. Ez utóbbi kapcsán kitért arra, hogy mintegy 37 ezer a külföldi hallgatók létszáma, és ahol a 10 százalékot meghaladja az ő arányuk, az nemzetközi egyetemnek számít.

Bódis József, miután átadta a mintegy száznegyven rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratot, hangsúlyozta, hogy ma a felsőoktatás mást jelent, mint 30 éve: a tradíciókra épít, de új feladatokat is meg kell valósítania, nyitottnak kell lennie a környezetére, a külvilágra és a nemzetközi közegre is.