Ilyenek a hallgatói évek promóterként, hétvégék nélkül

Ha órarendbarát szakmát keresel elsőéves hallgatóként, cikkünkben választ kapsz arra, miért éri meg a promóter munka. Előnyök és hátrányok: személyes beszámoló következik.

Ahogy visszagondolok az egyébként nem oly rég véget ért egyetemi éveimre és hétköznapjaimra, dereng, hogy szaktársaimtól hányszor hallottam időhiányról tanúskodó, panasz-köntösbe bujtatott kifogásokat, miközben valóban az egyetlen dolgunk az lett volna, hogy tanuljunk. Szabad hétvégék, fizetett albérlet és szülők által finanszírozott tanulmányok, megannyi szabadidővel dúskálva. Ezzel szemben én úgy emlékszem vissza, hogy a naptáram volt az egyik legjobb barátom, hogy a heti négy nap iskola mellett 3, olykor 4 munkanapot hogyan tudok beiktatni úgy, hogy az egyetemen a maximumot tudjam hozni. Tudatosságot és akaraterőt igényel, de nem lehetetlen. Bízunk benne, hogy cikkünk segítségetekre lesz a munkahely keresésben.

Iskola mellett a promóter pozíció egyik előnye, hogy versenyképes fizetéssel bír.
Iskola mellett a promóter pozíció egyik előnye, hogy versenyképes fizetéssel bír.Fotó / 123RF

Valamit valamiért: mindennek megvan az áraÚgy is mondhatnám hogy a tandíjamért a szabadságommal fizettem, a hétvége volt ugyanis az egyetlen lehetőség arra, hogy tarthatóan és kiegyensúlyozottan tudjak dolgozni. Azért, hogy ne szakadjak bele mindennapokba, hétvégén vállaltam promóter munkát. Őszintén: megérte. Promóterként dolgozni egy olyan munka, hogy ha jó kommunikációs kézséggel vagyunk megáldva, akkor élvezetes és játszi könnyedséggel bír. Az egyenlet másik oldalán áll viszont a kereskedelem olykori kiszámíthatatlansága, vagyis, hogy ha nincs forgalom és alig van munka, optimális esetben akkor is megkapod a fizetésed. Összegezve tehát, promóterként egyetem mellett valóban jól lehet keresni: tandíjat és albérletet fizetni, egyáltalán megélni belőle.
Jogos a kérdés: mikor tanultam?!Iskola után, munka után, korábban keltem vagy később feküdtem; magas önkontrollal és időhatékony feladat beosztással. Be-, és a haza utazás alkalmával. Egyáltalán nem lehetetlen ezt kivitelezni. Abba viszont nekünk kell tudatosan energiát fektetni, hogy ezekben az időintervallumokban ne a telefonunkat görgessük, végtelen időt elpocsékolva a közösségi média felületein. Azt tapasztaltam, hogy sok szaktársam, akinek szabadidő netovábbja állt rendelkezésére, pont az időbeosztás művészetét nem tudta elsajátítani. Ebből fakadtak a bukások, tárgyismétlések, be nem fejezett tanulmányok. Szükséges az elhatározás, hogy bármi történjék, nem adod fel és úgy mész be a vizsgára, hogy mindent megtettél.

Egyetem mellett promóter munkát vállalni nem lehetetlen, de tudatosságot és akaraterőt igényel.
Egyetem mellett promóter munkát vállalni nem lehetetlen, de tudatosságot és akaraterőt igényel.Fotó / 123RF

Ami ezekből az évekből hiányzottHálás vagyok az elmúlt éveknek, mert minden kihívásával együtt úgy gondolom, hogy nem csinálnám máshogy és hogy ezt az utat a maga tökéletlenségében, a leginkább kimaxolva jártam be. Szívből javaslom egyetem mellett a promóter életet, akár részmunkaidőben, akár minden hétvégét felölelve. Hátulütője azonban, hogy minden családi és baráti programra kénytelen az ember nemet mondani. A hétvégi bulikat - ha fontos, hogy ne csússz szét a másnap - , csak mértéktartással lehet bevállalni; jóllehet, így nem tudod magad teljesen átadni magad egy mámoros estének.
Ezt kapod, ha promóternek mészA hétvégi munkavégzés zálogán, amely elsőre nem hangzik kecsegtetően, a munkarendet tekintve mégis szabadságot kapsz, hiszen tőled függ, hány napot vállalsz a héten. Iskola mellett a promóter pozíció további előnye, hogy versenyképes fizetéssel bír. Ha ezen felül még megtalálod a közös a hangot is a kollégáiddal, szerető és támogató közegre lelsz, így egy családdal is gazdagabb leszel.