Álhírek helyett, hiteles információk - Ismerd meg az MTA Középiskolai Alumni Programját

Néha te is elgondolkozol, hogy a hatalmas hírzajban mi igaz és mi nem? Többek között ebben is segíti a diákokat az MTA Középiskolai Alumni Programja. Tudj meg többet a programsorozatról az MTA elnökétől és a fiatal kutatóitól.

A 2019-ben létrejött Középiskolai MTA Alumni Program a mára kutatóvá érett diákok segítségével, egykori iskolájukhoz, alma materükhöz fűződő kapcsolatukra építve vinné közelebb a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.

Freund Tamás, az MTA elnöke elmondta, legfőbb céljuk, hogy ne az álhírek és áltudományok hódítsanak, hanem a valódi, kutatásokon alapuló tények. Ezt a harcot pedig a kutatóknak kell megvívniuk.

A tudomány lelkes hívévé szeretnénk tenni a tanulókat, a Facebook helyett.

Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A program alapját pedig ezek a kötelékek képezik.

A program célcsoportja a középiskolás diákok, ugyanis ezen évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Közülük kerülnek majd ki a jövő egyetemistái, a legkiválóbbak közül pedig sokan eljuthatnak azokra a kutatóhelyekre dolgozni, ahol a most feltörekvő kutatók végzik izgalmas és felelősségteljes munkájukat.

A program legfőbb céljai

 • A problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében.
 • A tudományos módszertan megismertetése.
 • A diákok segítése abban, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől.
 • A kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása.
 • Közvetlen kapcsolat kialakítása a kutatóműhelyek és az érdeklődő diákok között.
 • Az MTA-brand népszerűsítése a fiatalok körében, az Akadémia egyéb programjainak terjesztése.
 • Nyilvánosan elérhető videó-adatbázis építése a legjobb előadásokból
2021. október 28. sajtótájékoztató az MTA-ban.
2021. október 28. sajtótájékoztató az MTA-ban.Fotó / UniLife

A Programban való részvételre Freund Tamás, az MTA elnöke kérte fel a köztestület tagjait, 2020 novemberében, amelyre közel 1300-an jelentkeztek.

A pandémia miatt az eddig jelentkezett iskolákban csak 2021 szeptemberétől kezdődhettek el az első tudomány-népszerűsítő előadások és beszélgetések, vagyis az „alumni klubok" rendezvényei, melyek
csaknem 20 iskolában lezajlottak már, ami összesen közel 50 előadást jelent.

A Középiskolai MTA Alumni Program előadóit ezen az oldalon tekintheted meg.

A program hivatalos nyitóeseményének a veszprémi Lovassy László Gimnázium adott otthont október 15-én. Azért is esett a választás erre az intézményre, mert hazánk TOP 10 gimnáziumának egyike, illetve személyes kapcsolódása is van Freund Tamásnak hozzá, hiszen annak idején itt érettségizett.

A rendezvény előadói a Lovassy egykori tanulói, az MTA köztestületi tagjai voltak:

 • Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika kutatólaborjának tudományos munkatársa;
 • Domokos Mariann, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa;
 • Miklós István, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa;
 • Hartmann Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Közülük Hartmann Bálint a sajtótájékoztatón is megjelent és beszámolt tapasztalatairól. Reméli, hogy minél több fiatal kutató fog részt venni a programban és a későbbi rendezvények is hasonlóan sikeresek lesznek.