Képzési területek: Mindent az államtudományi képzési területről

Tudj meg mindent az államtudományi képzési területről: milyen szakokon tanulhatsz, milyen munkalehetőségek várnak rád, ha elvégezted és mennyit kereshetsz vele. Cikksorozatunkban elhozzuk nektek a képzési területek legfontosabb tudnivalóit!

A 2021-es februári felvételi során 101 881-an jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, ebből 4246-an célozták meg az államtudományi képzési területet.

Az Oktatási Hivatal 2020-as kutatási eredményei alapján az államtudományi területen végzett hallgatók versenyképes jövedelemre számíthatnak a munkaerőpiacon. 

A kutatási adatok nem vezethetők vissza személyekre, mindössze annyi látható, hogy a különböző rendszerekben azonos egyénekre vonatkozó adatokat kötöttek össze. Az elemzés időhorizontja 2019 decemberéig tart, tehát az elérhető legfrissebb munkaerőpiaci adatok erre az időszakra vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a legkorábban abszolutóriumot szerzett csoport esetében 7 éves követést tesz lehetővé.

 

A vizsgált adatok alapján az államtudományi területen az alábbi nyolc szakon végzett diákok adatait lehetett vizsgálni:

 •  bűnügyi igazgatási
 •  igazgatásszervező
 •  katonai gazdálkodási
 •  katonai vezető
 •  nemzetközi biztonság- és védelempolitikai
 •  nemzetközi igazgatási
 •  rendészeti igazgatási
 •  védelmi igazgatási

Alapszakon a 2013/14-es tanévben diplomázott, de minimum abszolvált hallgatók közül a legtöbben, 383-an igazgatásszervezői, legkevesebben pedig 10-en katonai gazdálkodási szakot választottak. Összesen 956-an végeztek.

Az elhelyezkedési esélyek nagyon jók, az átlagkeresetek kimagaslóak ezen a képzési területen.
Az elhelyezkedési esélyek nagyon jók, az átlagkeresetek kimagaslóak ezen a képzési területen.Fotó / 123RF

Melyek a legnépszerűbb szakok és mit lehet tanulni?

 • Katonai vezetői szak, amelynek célja a Magyar Honvédség részére olyan felsőfokú végzettségű katonai vezetők, parancsnokok képzése, akik képesek a megszerzett közszolgálati, általános katonai, differenciált szakmai és vezetői ismereteik birtokában alegységeket vezetni és irányítani.
 • Nemzetközi igazgatási szak, amelynek célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak a közszolgálati intézményrendszer nemzetközi kapcsolataiban, különösen az Európai Unió és az európai országok szerveivel való együttműködésben nemzetközi ügyintézői, szervezői, kapcsolattartói feladatokat hatékonyan ellátni, nemzetközi szervezetekben menedzseri feladatokat végezni.
 • A nemzetközi védelem- és biztonságpolitikai szakcélja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak a magyar honvédelmi, közszolgálati intézményrendszer biztonság- és védelempolitikát érintő nemzetközi kapcsolataiban, különösen a NATO, az Európai Unió és az európai országok biztonság- és védelempolitikai szerveivel való együttműködésben, továbbá nemzetközi szervezetekben referensi, nemzetközi ügyintézői, szervezői és kapcsolattartói feladatokat hatékonyan ellátni. 

Milyen ponthatárok várhatók ezen a területen?

Változó, a ponthatárokkal részletesebben foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben, de megnézheted azt is, hogy a 2021-es szeptemberben induló képzésekre mennyi volt a ponthatár az említett szakokra, ezek ugyanis a legfrissebb adatok. 

A 2021-es felvételi során 4246-an célozták meg az államtudományi képzési területet.
A 2021-es felvételi során 4246-an célozták meg az államtudományi képzési területet.Fotó / 123RF

Mire lehet számítani elhelyezkedés és jövedelem tekintetében?

Az elhelyezkedési esélyek nagyon jók, az átlagkeresetek pedig kimagaslóak:

 •  Közigazgatási szakon 464 ezer forint,
 •  európai és nemzetközi igazgatásin 544 ezer forint,
 •  katonai vezetőin végzetteké pedig kimagasló, havi bruttó egymillió 39 ezer forint volt az átlagkereset.
 •  A munkaerőpiacon 85 és 91 százalékos arányban helyezkedtek el.
 •  5,5 százalék és 7,7 százalék között mozog azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik az állásuk mellett még felsőoktatásban tanultak.
 • Mindhárom mesterszakról elmondható, hogy nulla százalékos az álláskeresők aránya.

Hol tanulhatom?

Jelenleg a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyetlen intézmény, ahol ezek a szakok megtalálhatók. Ha kíváncsi vagy további plusz infókra, olvasd el Koltay Andrással, az NKE rektorával készült interjúnkat is.

További részletes információkat az államtudományi területről egy korábbi cikkünkben is olvashatsz.