5 tipp, ha jó jegyzeteket szeretnél csinálni az egyetemen

Nem könnyű olyan jegyzetet készíteni, amelynek még az egyetemi utókor is a csodájára jár majd, de ha ezeket a lépéseket szem előtt tartott, akkor közelebb kerülhetsz a tökéletes jegyzetelési technikához.

Ki ne kívánta volna már vizsgaidőszakban, hogy "bárcsak lenne egy jó jegyzetem kéznél ebből a tárgyból"? Minden jegyzetvadászással töltött nap számít, ha épp egy vizsgára készülsz és, a beszerzett jegyzetek minősége is elég változó. Miért bíznád másra, ha te is készíthetsz mesteri jegyzetet?

A legjobb, ha kézzel írva jegyzetelsz

Ma már szinte teljesen papírmentes világban élünk, az online oktatás csak ráerősített erre. Nem kell a papírok között keresgélni, elhagyott lapok után kutatni, méregdrága füzeteket venni és hatszor lemaradni, míg a tanár elhadarja a mondanivalóját. Mégis azonban, van a kézzel írt jegyzeteknek egy hatalmas előnye: míg gépelés közben az agyad hajlamos csak lemásolni az elhangzott szavakat, ha kézzel írod le, akkor át kell gondolnod, átdolgozod, esetleg rövidíted, így utóbbi esetben sokkal jobban meg is jegyzed. A kézzel írás történhet akár táblagéppel is.

Tapasztald ki, milyen papír illik hozzád a legjobban

Vannak, akik a sima lapokra esküsznek, ami megadja nekik a szabadságot, hogy úgy írjanak és rendezzenek el mindent, ahogy csak akarnak. Másoknak a négyzethálós lapok adják meg azt a rendszert, amibe jól bele tudják illeszteni a gondolataikat, és olyanok is vannak, akik a klasszikus vonalasnál maradnak. Ha emelni szeretnél jegyzeteid színvonalán, mindenképp ajánlott az előbbi két opció kipróbálása is, mivel vonalas lapokon lehet a legkevésbé szabadon mozogni és "kötelező" nagy betűkkel írni, hiszen a sortáv hatalmas.

Fotó / 123RF

Használj szimbólumokat

Te láttál már olyat, aki az egész jegyzetét folyószövegként írja, mint egy fogalmazást? Mi már igen, és szörnyű volt. Ha tankönyvet szeretnénk olvasni, akkor megvennénk a jegyzetboltban. A saját jegyzeteidnek pont az a lényege, hogy számodra a lehető legérthetőbben tartalmazzák az anyagot. Ennek elérésére olyan módszert használhatsz, amilyet csak akarsz, engedd szabadjára a kreativitásodat. Gondolj nyilakra, különféle listajelekre, lábjegyzetekre, megjegyzésekre a margón, különböző betűtípusokra és méretekre, színekkel és aláhúzásokkal való kiemelésre.

Tanuld meg kiszűrni a lényeget

A legtöbb oktató elképesztő mennyiségű extra tölteléket rak a mondandója közé azért, hogy szemléltessen és/vagy szórakoztasson. Ha álltál már fel három órás előadás után úgy, hogy a lényeget el tudtad mondani öt mondatban, akkor nem vagy egyedül. Nehéz a lényegrelátás szuperképességét elsajátítani és ebben sokszor a vetített diák sem segítenek. Viszont kezdetnek sokat számít, ha az óra elején azonnal jó nagy betűkkel leírod, hogy mi lesz a téma és csak azt jegyzeteled le, ami erre nézve releváns. Ha ugyanezt teszed a felmerülő alkérdésekkel is, akkor jó gondolattérképet tudsz kialakítani.