Ugye tudtad, hogy az egyetemen is megilletnek a jogaid?

Gyakran szeretjük hangoztatni, hogy "nekünk márpedig jogaink vannak!" Mégis, ha olyan szituációba kerülünk, ahol ezeket érvényesíteni kellene, akkor hallgatunk, mint a sír. Segítünk eligazodni az egyetem jogi útvesztőiben!

TVSZ

Minden felsőoktatási intézmény rendelkezik Tanulmányi és Vizsgaszabályzattal (TVSZ), ami az SzMSz mellett a másik legfontosabb dokumentum. A TVSZ foglalja össze ugyanis azokat az alapvető jogokat és kötelezettségeket, amelyek megilletik/terhelik a hallgatókat és az oktatókat. Olyan konkrétabb jellegű kérdésekre kaphattok benne választ, mint:

  • mit kell tudni a hallgatói jogviszonyról?
  • mikor igényelhető dékáni/rektori méltányosság?
  • mikor sorolhatnak át önköltséges/állami képzésre?
  • hogyan lehet szakot váltani?
  • hányszor lehet vizsgázni egy tárgyból?
  •  hányadik vizsgaalkalom után kell fizetni?
  • mi a kreditelismerési eljárás menete?
  • külföldi félév esetén hogyan működik a tárgyelfogadás?
  • milyen nyelvvizsgakritériumok vannak megszabva az egyes szakokhoz?
  • milyen formai és tartalmi követelményei vannak egy szakdolgozatnak?

A sort naphosszat lehetne folytatni.  Bár korántsem sétagalopp, erősen ajánljuk, hogy legalább egyszer tüzetesen olvassátok át a TVSZ-t! Higgyétek el, egyetemi tanulmányaitok során bármikor becsúszhatnak kisebb-nagyobb kellemetlenségek. Jobb, ha a biztonság kedvéért előre felkészültök! Ha speciális egyéni jellegű problémáitok vannak, vagy pusztán nem találjátok a választ a TVSZ-ben, akkor nyugodtan forduljatok a hallgatói önkormányzathoz (HÖK). Ezzel pedig el is érkeztünk a második ponthoz.

 

Hallgatói érdekképviselet

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mi az a HÖK és mivel is foglalkoznak pontosan. Ha hiányosnak érzitek tudásotokat a területen, mindenképpen vessetek rá egy pillantást! A hökösökről általánosságban a következő sztereotípiák terjednek: lopják az ösztöndíjat, folyamatosan buliznak, vannak vagy 30 évesek és még egy alapszakos diplomájuk sincsen. Hogy elhiszitek-e, azt rátok bízzuk, de ne feledjétek, Ti magatok is hökösök vagytok! Igen, jól olvastátok. A nemzeti felsőoktatási törvény (Nftv.) szó szerint ezt írja: „A hallgatói önkormányzatnak minden hallgató tagja, választó és választható.” Tehát minden egyetemi hallgató egyben hökös is. A hétköznapi szóhasználatban persze másokat jelölünk ezzel a jelzővel. A hökösök valójában olyan tisztségviselők, akik a HÖK választáson kellő mennyiségű hallgatói szavazatot gyűjtenek össze. Ennél fogva, a “hallgatói érdekképviselő” kifejezés helyesebb lenne. Ha ilyen értelemben is szeretnétek hökössé válni, akkor jelentkezzetek a választásokra, dobjatok össze egy kampányt, és reménykedjetek a győzelemben. Akár indultok, akár nem, kövessétek figyelemmel a HÖK választásokat! Gyakoroljátok szavazati jogotokat és döntsetek arról, hogy a jövőben ki szólaljon fel nevetekben az egyetemi vezetők előtt.

A TVSZ azokat az alapvető jogokat és kötelezettségeket foglalja össze, amelyek megilletik/terhelik a hallgatókat és az oktatókat.
A TVSZ azokat az alapvető jogokat és kötelezettségeket foglalja össze, amelyek megilletik/terhelik a hallgatókat és az oktatókat.Fotó / 123RF

Dékáni/rektori méltányosság

Az élet nem mentes a váratlan szituációktól, de az egyetemek erre is fel vannak készülve. A dékáni/rektori méltányossági kérelem keretében egyéni kéréssel fordulhattok közvetlenül az egyetem legfőbb vezetőihez. Ők ezt saját jogkörükben mérlegelik, majd döntést hoznak, ami egyaránt lehet pozitív és negatív. A méltányossági kérelmet neptunon keresztül adhatjátok le, viszont két dologra okvetlenül figyeljetek! Egyrészt, korlátozott, hogy az egész képzés ideje alatt hányszor nyújthatjátok be. Másrészt, - nagy általánosságban - díjköteles eljárásról van szó. Nem egyértelmű, de például az elutasított kérvény ugyanúgy beleszámít a rendelkezésedre álló alkalmakba, valamint elég húzós ára is van. Tegyük fel, háromszor adhatsz le méltányossági kérelmet, egyet visszautasítottak, tehát marad kettő. Dékáni kérelemből több szokott lenni, míg rektoriból egyetlen van csak. A méltányossági kérelmet azoknak ajánljuk, akik tanulmányát nem várt fordulat zavarja meg, máshonnan nem számíthatnak megoldásra, és a tapasztalatok alapján van esélyük a pozitív elbírálásra.

Hallgatók Ügyvédje Program

Előfordulhat - szerencsére ritkán - olyan súlyos incidens, amelynek ügyében az egyetemi döntéshozó fórum és a HÖK nem tud igazságot szolgáltatni, vagy tévesen teszi azt. Ilyenkor siet a segítségetekre aHallgatók Ügyvédje! A program keretében jogászok és felsőoktatásban jártas szakemberek nyújtanak ingyenesen szakszerű és gyors segítséget hallgatók és hallgatói szervezetek számára. Lényegében egy felsőoktatási jogi tanácsadásról van szó. Ha a szükség úgy hozza, a szolgáltatást a hallgatokugyvedje@hook.hu e-mail címen éritek el.

Ha a szükség úgy hozza, a felsőoktatási jogi tanácsadási szolgáltatást a hallgatokugyvedje@hook.hu e-mail címen éritek el.
Ha a szükség úgy hozza, a felsőoktatási jogi tanácsadási szolgáltatást a hallgatokugyvedje@hook.hu e-mail címen éritek el.Fotó / 123RF

Félév passziválása

Bárminemű számotokra fontos indokból dönthettek úgy, hogy szüneteltetitek egyetemi tanulmányaitokat, ezt nevezzük passziválásnak. A passziválásról a Neptun beiratkozás fülénél tudtok nyilatkozni, minden félév elején. Az első félévben nem minden egyetemen van lehetőség passziváltatni, ezt az adott egyetem tanulmányi osztályáén kell megkérdezni. Érdemes tudni azonban, hogy a halasztással egyszerre nyertek és veszítetek. Nyertek egy kurzusoktól, stressztől, tandíjtól mentes időszakot, ráadásul a félévetek sem fogy. Ugyanakkor elvesztetek minden ösztöndíjat, kollégiumi helyet, sőt a diákigazolvány matricát is. Persze a végtelenségig sem passziválhattok. Egyhuzamban legfeljebb két félévig van rá lehetőségetek, a harmadik után az egyetem egyszerűen megszünteti a jogviszonyotokat. A passziválás nem játék, mérlegeljetek előtte!

Ösztöndíjak és kollégium

A továbbtanulás komoly anyagi teher, felsorolni is nehéz mi mindenre kell költenie egy egyetemistának. Ugyan az egyetem mellett lehetőségetek van gyakornoki munkát végezni, de érthetően sokan inkább a tanulásra és legszebb évek kimaxolására koncentrálnak. Éppen ezért, az intézmények igyekeznek olyan támogatásokat nyújtani, amelyekkel kiküszöbölhetők a nehézségek. Az albérletek olcsóbb alternatívájaként kollégiumokat üzemelnek, az ide való bekerüléshez a félévek elején nyújthattok be pályázatot. Anyagi segítség ösztöndíjak formájában érhető el. Számtalan féle ösztöndíj létezik. A legnépszerűbb a szociális ösztöndíj a családi helyzetük miatt rászoruló hallgatóknak, illetve,  az átlag feletti teljesítményért járó tanulmányi ösztöndíj jár. A megpályázható ösztöndíjak pontos listáját és a hozzájuk tartozó feltételeket megtaláljátok egyetemetek honlapján.

Hallgatói szervezetek

Az egyetemek bizonyos kritériumok keretében engedélyezik, sőt támogatják a hallgatói önszerveződést: magyarul öntevékeny köröket, diákszervezeteket, szakkollégiumokat alapíthattok, vagy csatlakozhattok már meglévőhöz. Egy ilyen közösség tagjaként számtalan előnyre tehetsz szert, amelyekről a diákszervezetekről szóló írásunkban olvashatsz bővebben!

Reméljük, hasznos tudással gazdagodtatok. Ne feledjétek, bátran éljetek a jogaitokkal!