Képzési területek: Mindent a gazdaságtudományi képzési területről

Tudj meg mindent a gazdaságtudományi képzési területről: milyen szakokon tanulhatsz, milyen munkalehetőségek várnak rád, ha elvégezted és mennyit kereshetsz vele. Cikksorozatunkban elhozzuk nektek a képzési területek legfontosabb tudnivalóit!

A gazdaságtudományi képzési területen rengeteg lehetőség előtt állnak az ide jelentkezők, hiszen egyszerre megtalálható benne a számok világa (gazdálkodás, pénzügy, számvitel), a kreativitás (marketing) és az emberekkel való törődés (emberi erőforrások) is. A 2021-es februári felvételi során 101 881-an jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, ebből 22 403-an célozták meg ezt a képzési területet.

A gazdaságtudományi képzési területen rengeteg lehetőség előtt állnak az ide jelentkezők, hiszen egyszerre megtalálható benne a számok világa, a kreativitás és az emberekkel való törődés is.
A gazdaságtudományi képzési területen rengeteg lehetőség előtt állnak az ide jelentkezők, hiszen egyszerre megtalálható benne a számok világa, a kreativitás és az emberekkel való törődés is.Fotó / Shutterstock

Melyek a legnépszerűbb szakok és mit lehet tanulni?

Gazdálkodási és menedzsment alapszak:

A 2021-es Felsőoktatási Rangsor szerint a gazdálkodási és menedzsment alapszak a legnépszerűbb alapszak Magyarországon, összesen 10361 fő jelentkezett rá az idei felvételi időszakban. Ez egy olyan gyakorlatorientált képzés, amely a közgazdaságtani, módszertani és üzleti alapismeretekre, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakmai ismeretekre épít. Mindezt társadalomtudományi ismeretek egészítik ki.

Turizmus-vendéglátás:

A képzés célja, olyan gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények feltárására és megértésére, színvonalas szolgáltatások megvalósítására: Vagyis a szakterületen működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép- és nagyvállalatok egyes részlegeinek irányítására.

A turizmus-vendéglátás képzés célja, olyan gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények feltárására és megértésére, színvonalas szolgáltatások megvalósítására.
A turizmus-vendéglátás képzés célja, olyan gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények feltárására és megértésére, színvonalas szolgáltatások megvalósítására.Fotó / Shutterstock

Kereskedelem és marketing:

A gazdaságtudomány ezen ága is nagyon népszerű a felvételizők körében. A kereskedelem és marketing szakot idén 2928 érettségiző választotta első helyen a magyarországi felsőoktatási intézmények egyikében. Ezen a szakon olyan alapvető gazdasági ismereteket kaphatsz, amelyekkel alkalmassá tesznek későbbiekben egy vállalat marketingtevékenységének irányítására, magas szintű érvelésre és tárgyalásra, szakmai javaslatok meggyőző prezentálására.

Hol tanulhatom?

A legtöbben a BGE-n végzik el gazdaságtudományi képzést, de többek között a Corvinus, a METU, a BME, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is várja a hallgatókat.

Milyen ponthatárok várhatók ezen a területen?

Egy korábbi cikkünkben megnézheted, hogy a 2021-es szeptemberben induló képzésekre mennyi volt a ponthatár az említett szakokra, ezek ugyanis a legfrissebb adatok.

Mire lehet számítani elhelyezkedés és jövedelem tekintetében?

A munkaerőpiacon a legjobb eséllyel a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói indulnak, nekik volt a legmagasabb induló bérük, amely a 462 ezer forintot is elérte, ezt követi a BME (405 ezer Ft) és az ELTE (385 ezer Ft)..

  • A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint, ezen a területen végzettek majdnem 60%-a dolgozik, közel 20%-nak pedig egyetem mellett volt állása.
  • A munkakeresésben is szerencsés helyzetben vannak azok, akik a gazdaságtudományi képzési területet választották, ugyanis az első munkavégzésig eltelt hónapok száma a legrosszabb esetben is 1,2 hónap volt a kutatás szerint.
  • Általánosságban elmondható, hogy az ezen a területen végző hallgatók alapszakos diplomával is jól el tudnak helyezkedni, ugyanis mindössze 26%-uk végezte el a mesterképzést.

Ha még többet szeretnél megtudni a képzési terület bérezéséről, csekkold az erről készített videónkat is!