Mindent elsöprő változások jönnek a felsőoktatásban

November 3-án új törvényjavaslat került az Országgyűlés elé, amelynek értelmében számos átalakulásra lehet számítani: egy hónapra rövidülhet le a külföldi diplomák hazai elismerése, rugalmasabbá válhat a doktori képzés és új nevet kapna a Testnevelési Egyetem. A hallgatóknak és az oktatóknak is kedvező lépések várhatók, mutatjuk a részleteket!

Az ITM törvénymódosítási kezdeményezése értelmében az alapítványi és egyházi felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az állami fenntartású egyetemek esetében is megteremtenék a kétütemben megvalósuló, 30 százalékos béremelés jogszabályi hátterét. A cél, hogy  a fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

Az Országgyűlés egyetértése esetén ez az alábbi változásokat jelentené:

  • Egy hónapra rövidülhet le a külföldön végzett magyarok diplomáinak elismerése, de dolgoznak ennek a folyamatnak az ingyenessé tételén is.
  • A doktori képzés rugalmasabbá válhat azzal, hogy a javaslat szerint a mesterképzés utolsó évével párhuzamosan is elvégezhető lesz.
A doktoranduszok a legmagasabb szintű posztgraduális képzésen már a mesterképzés utolsó évében tehetnének lendületes tudományos, kutatás-fejlesztési pályakezdésükért.
A doktoranduszok a legmagasabb szintű posztgraduális képzésen már a mesterképzés utolsó évében tehetnének lendületes tudományos, kutatás-fejlesztési pályakezdésükért.Fotó / 123RF
  • Tehetséggondozó diákkör és mentorprogram indulna kiemelten a hátrányos helyzetű tanulókra fókuszálva. A technikumokkal és szakképző iskolákkal szembeni alapvető elvárás, hogy mindenféle élethelyzetből induló fiatal számára megteremtsék a személyes boldogulás lehetőségét. A mérnökképzés előszobájaként egyenes utat kínálnak az egyetemi továbbtanuláshoz, hathatósan segítenék a tisztes megélhetést nyújtó szakmaszerzést is.
  • Új néven működne tovább a Testnevelési Egyetem; tevékenységét és képzési kínálatát megfelelően tükrözve a Magyar testnevelési és Sporttudományi Egyetem lenne az intézmény új elnevezése.
  • A Debreceni Egyetem ellátandó közfeladatai közé bekerülne a hazai vakcina-előállítás kutatás-fejlesztési és gyártástechnológiai tudásának fejlesztése. Az intézmény bázisán jön létre a működését jövőre megkezdő Nemzeti Oltóanyaggyár.