Kellemeset a hasznossal: Így tanulj nyelveket kedvenc Netflix sorozataiddal

Biztosan neked is ismerős a helyzet, amikor kimerülten hazaesel az egyetemről/melóból, és csak arra vágysz, hogy bekapcsolj egy laza kis sorozatot, és kicsit elfelejtsd a mindennapok problémáit. A kellemes kikapcsolódást viszont összekötheted egy igazán hasznos dologgal is: a nyelvtanulással.

Sokszor lehet hallani, hogy filmek, sorozatok és videójátékok segítségével különösebb erőbefektetés nélkül, rendkívül hatékonyan lehet megtanulni különböző nyelveket. De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy a Google Chrome-nak van erre egy külön bővítménye is, amivel célzottan tanulhatsz idegennyelveket?

Mi is az a Language Reactor?
Mi is az a Language Reactor?Fotó / YouTube

Miről is van szó pontosan?

A fent említett bővítmény nem más, mint a Language Reactor, amit ingyenesen letölthetsz a saját Google Chrome böngésződbe (hamarosan pedig Firefoxon és Microsoft Edge-en is elérhetővé válik), ezzel pedig egy teljesen új világ tárul majd eléd, már ami a nyelvtanulást illeti. Miért is éri meg letölteni? Mutatjuk!

Kétnyelvű feliratok

A Language Reactor egyik legnagyobb előnye, hogy kétnyelvű feliratokat is beállíthatsz magadnak, miközben kedvenc sorozataidat nézed. Angol nyelv esetében ezt úgy kell elképzelni, hogy angolul hallgatod a szöveget, a feliratot pedig angol illetve magyar nyelven is megjelenítheted.

Ez a funkció abban az esetben különösen hasznos, ha kezdő nyelvtanuló vagy, és nem értesz meg bizonyos szavakat, kifejezéseket a szövegből. A kétnyelvű feliratnak köszönhetően viszont nem kell folyton megállítgatnod a sorozatot ahhoz, hogy kikeresd a szavak jelentését, hiszen a magyar felirat is rögtön látható számodra.

Személyre szabható szótár

Ha már az ismeretlen szavaknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a program másik, rendkívül hasznos funkciója mellett sem. Azokat a kifejezéseket, amiket nem ismersz, de szeretnél megtanulni, elmentheted a saját szótáradba, és akár színkódokkal is elkülönítheted magadnak.

Azokat a kifejezéseket, amiket nem ismersz, de szeretnél megtanulni, elmentheted a saját szótáradba, és akár színkódokkal is elkülönítheted magadnak.
Azokat a kifejezéseket, amiket nem ismersz, de szeretnél megtanulni, elmentheted a saját szótáradba, és akár színkódokkal is elkülönítheted magadnak.Fotó / YouTube

A szótárba elmentett szavakat bármikor visszakeresheted, és egy kattintással meghallgathatod a helyes kiejtést a sorozatban. A program ezen kívül még a szó gyakoriságát is megmutatja neked az adott részben, tehát láthatod, hogy hányszor hangzott el egy 50-60 perces részben.

A színkódolás leginkább a szófajok szerinti elkülönítésben lehet hasznos. Külön jelölheted magadnak a főneveket, mellékneveket és az igéket, hogy ezáltal is könnyebb legyen az elsajátításuk, de természetesen más szempontok alapján is csoportosíthatsz.

Na, de hol marad a szórakozás?

Jogosan gondolhatod, hogy miért töltenéd még a szórakozásra szánt szabad perceidet is tanulással, de fordítsuk meg kicsit ezt a szemléletet. Az alkalmazás használata akkor a leghatékonyabb, ha céltudatosan nyelvtanulás miatt kapcsolsz be egy-egy sorozatrészt. Te döntöd el, mikor, milyen céllal ülsz le sorozatozni, ezért is lesz rendkívül hatékony és motiváló így a nyelvtanulás.