Úszóból lett téli olimpikon - Interjú Kónya Ádámmal

Balatoni gyerekként kóstolt bele a vitorlázásba és az úszásba, míg végül a sífutás mellett kötött ki. S hogy mi történik akkor, ha elutasítják a feltöltött dokumentumait a felvételinél, ő maga meséli el. Interjú Kónya Ádámmal.

Kónya Ádám Balatonalmádiból származik, a vitorlázás hamar az élete részévé vált. Egy ideig versenyszerűen űzte, de aztán más sportágakat is hamar magáénak tudhatott: úszást, triatlonozást és hosszútávfutást. A Veszprémi Sí Egylet válogatott sífutója a 2021 februárjában megrendezett oberstdorfi északisí-világbajnokságon teljesítette az olimpiai részvételhez szükséges szintet a 10 kilométeres sífutásban. 

Ádámot a spanyolországi Sierra Nevada-i edzőtáborban értük el felkészülés közben. 

 A Balatonnál születtél, lehettél volna vitorlázó vagy éppen kajakozó is. Magyarországon vízből sok van, hóból azonban szinte semennyi, te mégis a sífutást választottad.

Pedig kipróbáltam a vitorlázást is, és egy ideig versenyszerűen űztem, de nem igazán éreztem jól magam abban a közegben. Állóképességi sportokkal kezdtem. Hatéves koromban már úsztam, később triatlonoztam, és a közép-, illetve hosszútávfutás ment a legjobban. Mindig is nagyon szerettem a telet és a havat, sokat jártunk síelni a családommal. Jól ment a lesiklás, és mivel nem voltam rossz futásban sem, úgy gondoltam, ötvözöm a kettőt, és kipróbálom a sífutást. Akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni vele, amikor kimentem az ausztriai schladmingi síakadémiára nyelvet tanulni és sportolni. Először csak egy évre, aztán ottragadtam, és végül ott érettségiztem le 2015-ben. Jól éreztem magam kint, nagyszerű emberek társaságában sajátíthattam el a sportág alapjait, és az osztályközösség is remek volt.

Végül a svédországi Dalarna Egyetemre vettek fel. Ilyen messze kellett menned, hogy neked megfelelő egyetemet találj?

A történethez hozzátartozik, hogy a felvi.hu valahogy visszadobta a feltöltött adataimat, de szerencsére három svéd egyetemre is beadtam a jelentkezésemet, és az egyik visszajelzett, hogy felvettek. Örülök, mert így folytatni tudtam a sportolást és a sífutást is. Meg kell mondjam, a tanáraim rendkívül támogatóan állnak a sportoláshoz és a válogatott sportolókhoz.

A teljes interjú az Unisport oldalán olvasható el. 

Névjegy
Kónya Ádám
- Sportág: sífutás, sílövés
- Született: 1992. december 19.
- Magasság/testsúly: 188 cm/77 kg
- Klubja: VUK, Vedac, Veszprémi Sí Egylet
- Edzői: Helmut Fuchs, Günther Wimmer, Szabó László, Merlin Liederer, Kónya Bálint

 forrás: UNISPORT