Keresztféléves felvételi: Itt van minden, amit a többletpontokról tudnod kell

Nyakunkon a keresztféléves felvételi határideje, a jelentkezéseket november 15-éig lehet beküldeni. Fontos tehát, hogy az összes releváns dokumentumot idejében feltöltsd az E-felvi rendszerébe. Összegyűjtöttünk minden információt, amit a többletpontokról tudnod kell!

A 2022 februárjában induló képzésekre még néhány napig lehet jelentkezni, a dokumentumok feltöltésének határideje azonban november 20-a. A felvételi pontszámítás rendkívül komplex, az összpontszámot több tényező is befolyásolja.

Hány többletpontot kaphatok?
A plusz pontok összege legfeljebb 100 pont lehet, abban az esetben is, ha a jelentkező különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak az összege ezt meghaladná. A többletpontokat két csoportra lehet osztani jogszabály, illetve képzési területenként adható többletpontok alapján.

Lássuk, mivel lehet pluszpontot szerezni a felvételin!

Emelt szintű érettségi

Az emelt szinten teljesített legalább 45 százalékos eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan képzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható.

Nyelvtudás

A magyartól eltérő idegen nyelvű – nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár a következő módon:

 • B2 (korábban középfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont,
 • C1 (korábban felsőfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont.
 • külföldi nyelvvizsga esetén figyelj a honosításra
A felvételin maximum 100 plusz pont szerezhető.
A felvételin maximum 100 plusz pont szerezhető.Fotó / 123RF

Katonai szolgálat

A szeptemberben hozott rendelet a 2022-es februárban induló képzéseknél lép érvénybe először, amely alapján:

 • a szakképzés nélküli, legalább hat hónap katonai szolgálatot teljesítő személynek 16 plusz pont jár,
 • ha pedig a szakkiképzést is végrehajtja, akkor már 32.
 • Aki folytatólagosan vállal újabb hat hónapot és a szakkiképzést is, az további 32 pontra, tehát összesen 64 többletpontra lesz jogosult. 
A többletpontok rendszeréről a felvi táblázatában lehet bővebben olvasni, illletve a pontszámító kalkulátor segítségével te is könnyedén kiszámolhatod, hogy hány pontra számíthatsz a felvételin!

Esélyegyenlőség

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében 40 többletpontra jogosult a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő, illetve a gyermeke gondozása céljából

 • fizetés nélküli szabadságon lévő jelentkező, akinek a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszi igénybe,
 • csecsemőgondozási díjban (CSED),
 • örökbefogadói díjban (ÖD),
 • gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES),
 • gyermeknevelési támogatásban (GYET),
 • gyermekgondozási díjban (GYED),
 • gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), gyermekük otthoni ápolása miatt ápolási díjban.

Oklevelek, kitüntetések

Nekem hány pontom lett a felvételin?

A Felvi.hu ponszámító kalkulátorával illanatok alatt megtudhatod, de korábbi cikkünkben már mi is foglalkoztunk vele, könnyedén ki tudod számolni magadnak is. 

Ne maradj le a határidőkkel, segítünk a felvételiben!