Keresztféléves jelentkezés 2022: Ezekre figyelj jelentkezéskor

Hamarosan eljön a keresztféléves felvételi jelentkezés határideje, ugyanis november 15-e éjfélig tudjátok megjelölni a választott szakokat az E-felvételi rendszerében. Lássuk, mikre kell figyelned az eljárás során!

Regisztrációkor megadott e-mail címA felvételi eljárás során az Oktatási Hivatal számos fontos üzenetet küld a jelentkezőknek, méghozzá a regisztrációkor megadott e-mail címre. Ezért inkább kétszer is ellenőrizd, hogy jól gépelted-e be, és hogy tényleg élő postafiókot adj meg, amelyet a következő hónapokban rendszeresen tudsz figyelni. A postafiókod beállításainál pedig ügyelj arra, nehogy a spam mappában landoljanak a fontos üzenetek.

Jelentkezési sorrendAz a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább vágysz, az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni. Érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is: vállalod-e az önköltséges tanulást is, csak hogy egy adott képzésre bejuss, vagy sem?

A jelentkezési határidő után már nem vehetsz fel új képzést, de a decemberben induló ügyintézési időszakban egyszer változtathatsz majd a sorrenden és törölhetsz is jelentkezési helyeket.

A jelentkezési helyekről és sorrendről bővebben is olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban.

Kétszer is ellenőrizd, milyen dokumentumokat töltesz fel!
Kétszer is ellenőrizd, milyen dokumentumokat töltesz fel!Fotó / 123RF

Dokumentummásolatok feltöltéseA közhiteles nyilvántartásokból érkező dokumentumok másolatait nem kell feltölteni, ezek köréről bővebben itt olvashatsz. Minden más, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot a jelentkezéskor fel kell tölteni! A november 15. után kézhez kapott dokumentumokat majd pótolhatod a néhány hét múlva induló ügyintézési időszakban, most nem kell rögzíteni az eredményt sem.

Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától. Arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat. A beszkennelt és feltöltött dokumentumokat nem kell még külön e-mailben vagy fénymásolva postán is beküldeni, mert az csak lelassítja a feldolgozás folyamatát, hiszen többször kell velük foglalkozni.

Technikai tudnivalók: az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tud fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 MB, illetve jpg esetében min. 500x500 és max. 4500x4500 képpont felbontás.

Legjobb, ha szkennert használsz, de telefonnal is lefotózhatod a dokumentumokat, viszont az lényeges, hogy csak a feltöltendő dokumentum látszódjon (de az teljes egészében), megfelelően olvasható legyen stb. Számtalan ingyenes szkennelő appot tötthetsz le a telefonodra a nagy alkalmazásáruházakból.

A kiegészítő eljárási díjakról és a hitelesítés menetéről tudj meg többet a felvi.hu cikkéből.

Forrás: felvi.hu