Minden, amit a bölcsészettudományi képzési területről tudnod kell

Cikksorozatunk legújabb részében, ahol a képzési területek legfontosabb tudnivalóit hozzuk el, most a bölcsészettudományok kerülnek terítékre. Ha tudni szeretnéd, hogy mit és hol tanulhatsz, valamint mennyi pénz ütheti a markodat a diploma megszerzése után, akkor mindenképpen görgess tovább!

Napjainkra a bölcsészettudományi szakok kissé vesztettek megbecsülésükből és jó hírükből, ráadásul rengetegszer válnak a gúnyolódók célpontjává, holott a gazdaságtudományi képzési terület után a második legnépszerűbb az országban.

Most bebizonyítjuk neked, hogy a lenézés teljes mértékben alaptalan, és a bölcsészettudomány sokkal több, mint büfészak!

Melyek a legnépszerűbb szakok és mit lehet tanulni?

Pszichológia alapszak

A pszichológia szak népszerűsége évek óta töretlen a bölcsészettudományi képzések terén. Az oktatás keretén belül pszichológia elméleti és gyakorlati módszereivel képeznek viselkedéselemző szakembereket. A diploma megszerzése után az alapszakon végzettek képesek lesznek csoportok, szervezetek elemzésére és fejlesztésére.

Az oktatás keretén belül pszichológia elméleti és gyakorlati módszereivel képeznek viselkedéselemző szakembereket.
Az oktatás keretén belül pszichológia elméleti és gyakorlati módszereivel képeznek viselkedéselemző szakembereket.Fotó / Shutterstock

Anglisztika

A nyelvtudományok szerelmeseinek nem lehetnek idegenek a különböző -isztika végződésű szakok, amelyek közül az anglisztika áll évek óta a dobogó legtetején, legalábbis népszerűség szempontjából. A bölcsészettudományi képzéseken belül pedig, az előkelő második helyet tudhatja magáénak. A hallgatók ezen a szakon mélyebben megismerhetik az angol nyelvet, és az angol nyelvű országok kultúráit, valamint a Közös Európai Referenciakeret felsőfokú C1 szintjén tudnak kommunikálni, szóban és írásban egyaránt.

A hallgatók az anglisztika szakon mélyebben megismerhetik az angol nyelvet, és az angol nyelvű országok kultúráit.
A hallgatók az anglisztika szakon mélyebben megismerhetik az angol nyelvet, és az angol nyelvű országok kultúráit.Fotó / Shutterstock

Közösségszervezés

A közösségszervezés egy viszonylag újkeletű szak, ugyanis 2017-ben jelent meg először a választható szakok listáján, de igen hamar a dobogó harmadik fokára került a bölcsészettudományi képzési területek körében. A képzésben résztvevők olyan szakemberekké válhatnak, akiknek feladata a kulturális, humán, közösségi alapú társadalom- és gazdaságszervező munka végzése, különös tekintettel a közösségszervező és -fejlesztő feladatokra.

Hol tanulhatom?

Bölcsészettudományi képzéseket az ország szinte valamennyi egyeteme indít, de ezek közül kiemelkedik az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem; továbbá nagy népszerűségnek örvend még a Pécsi Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem is.

Milyen ponthatárok várhatók ezen a területen?

A 2021-es felvételi pontok kihirdetésekor mi is beszámoltunk arról, hogy hol húzták meg a ponthatárt a szeptemberben induló képzésekre. Ha kíváncsi vagy, hogy körülbelül mivel kell számolnod, akkor kattints a cikkre, ahol megtalálhatod a legfrissebb adatokat ezen a téren.

Mire lehet számítani elhelyezkedés és jövedelem tekintetében?

  • Azok, akik a bölcsészettudományi szakok valamelyikét hallgatják az egyetemen, sokszor nem elégszenek meg az alapdiplomával, nagy részük ugyanis tovább tanul, hogy mesterdiplomát, esetleg doktori fokozatot is szerezzen.
  • 2020-as adatok szerint a 2017/18-ban végzett hallgatók közül a munkaerőpiacon legjobb esélyekkel azok indulnak, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezték meg a diplomájukat, ők ugyanis kezdő fizetésként már bruttó 310 ezer forint körüli összeget vihettek haza, ezt pedig a KRE és a DE követi bruttó 290 ezer forinttal.
  • A kutatás szerint a diploma megszerzését követően átlagosan 2 hónapon belül álláshoz juthatnak a frissen végzett szakemberek.