Árulkodó firkák – mivel van tele a jegyzetfüzeted?

Az emberek szívesen rajzolgatnak unalmas értekezleteken vagy épp telefonálás közben – mintegy feszültséglevezetésként. Ezek jelentésének járunk utána.

A firkák kissé különböznek a tudatosan rajzoltaktól, mert ilyenkor a tudattalan vezeti a tollunkat.

Az jelenik meg, amivel a lelkünk mélyén valójában el vagyunk foglalva, aktuális lelkiállapotunk, vágyaink tükröződhetnek benne.

Lássuk, mire utalnak ezek a kis rajzok – persze a teljesség igénye nélkül!

Térbeli kocka

Ha a talpán áll a kocka, az stabilitást jelez: nehéz kimozdítani a helyéből, nem túl rugalmas a gondolkodása, szereti a biztos dolgokat. Ha ki van színezve, az arra utalhat, hogy ez a mentalitás számára is unalmas időnként, és igyekszik feldobni az életét. Ha a sarkán áll, nagyfokú instabilitást él meg az illető.

Forrás: shutterstock.com, astronet.hu

Fák, virágok

Ezek az érzelmi életre utalnak. Ha szépen formáltak az ábrák, pozitív érzelmekről van szó, amelyeket meg is élt a rajzoló. Ha zavart, zaklatott a vonalvezetés, a fán repedések, odúk vannak, a színezés kifut a határoló vonalakból, akkor ez nem megélt harmónia, csak a vágyott érzelmek jele.

Házak

Az illető biztonságra vágyik.

Ha nő rajzolja, akkor már nagyon szeretne saját családot, gyereket.

Azt is nézni kell, hogy a ház csak szemből látszik, mint egy kép, vagy térben van ábrázolva – ez utóbbi erősebb, őszinte érzelmekből fakad, mint a képszerű ábrázolás.

Négyzetek

Sarkos gondolkodást jeleznek, a szabályokhoz, normákhoz való kötődést mutatják. Az ilyen ember kevéssé rugalmas személyiség, nehezen lehet elcsábítani, nem túl merész.

Pöttyök

A kisgyerek is, amikor íróeszközt kap a kezébe, pontot, pöttyöt rajzol, jelezvén a világnak, hogy „itt vagyok".

Aki felnőtt létére ilyenekkel rajzolja tele a papírt, vélhetően kishitűséggel küzd, szeretne jobban, ügyesebben jelen lenni a világban.

Ha ezek a pöttyök nagyobbak, olyanok, mint az „o" betűk, az az illető erősebb énhangsúlyozási törekvéseit jelzi. A pontok ugyanakkor az egyedüllétet, a kötődési nehézségeket is mutatják. Inkább nők pöttyöznek.

Vonalak

A kis vonalkák jelentése hasonló, mint a pontoké, de inkább férfiak rajzolják: az illető szeretné felhívni magára a figyelmet.

A hosszabb vonalak – ha egyenesek – egyértelműséget mutatnak, ha hullámosak, de szabályosak, az a rugalmasság jele.

Mátrixok

Vonalak össze-vissza – mintha kiemelkednének a térből: erős figyelemkoncentráció, de lehet a valóságos világ reális gondjaiból való kilépés igénye is.

Állatok

Az olyan kedves lények, mint a maci, a cica, a kutyus a szeretet jelei. A lovak, a bikák vagy a nagymacskák szexuális töltetű fantáziát jeleznek.

Minden bekeretezése

Azt mutatja, hogy az illető úgy érzi, nincsen kitörési lehetősége, mintegy falakkal van körülvéve. Az ezekbe rajzolt térbeli kockák erős biztonságigényt jeleznek, még az is lehet, hogy nem mások rakják köré a falakat, hanem ő védi meg magát velük.

Sose rajzolgatsz?

Vagy teljesen harmonikus személyiség vagy, akinek nincsenek megoldatlan problémái, képes figyelni arra, amire kell – értekezlet, telefon –, vagy a tudattalanod is erős tiltás alatt áll, az ott rejtőző tartalmak még így sem tudnak a felszínre törni.

A cikk teljes terjedelmében, változtatás nélküli formában az astronet.hu oldalról került átvételre.