Négy egyszerű pont, ami elvezet a sikerhez - avagy mit tegyünk, hogy jól döntsünk?

Pályaválasztás előtt állsz? Stresszelsz, hogy rossz döntést hozol? Nyugi, nem te vagy az egyetlen a világon, aki ebben a helyzetben van. Hozzuk a segítséget!

Limpár Imre szakpszichológus pályaválasztási modellje alapján 4 fő szemponton keresztül érdemes végiggondolni és felkészülni a döntésre. A siker tervezhető – a praktikus tudás lélektani könyve című munkájában ezen túl számos, a tanulmányok során is hasznos tanáccsal, gyakorlati útmutatóval szolgál.

A felsőoktatásba jelentkezők nem csak intézményt és képzést választanak: életstílusról, városról, lakókörnyezetről, ezzel együtt pedig költségekről és a mindennapi életminőségről is döntés születik.

 

Fotó / Getty Images

Lássuk a négy pontot, ami segít a mérlegelésben!

Képességek

Összegezzük gondolatban, vagy akár próbáljuk is ki a képességeinket. Miben vagyunk igazán jók? Észrevettük-e, felhívták-e a figyelmünket szüleink, tanáraink, barátaink, hogy valamiben tehetségesek vagyunk? Miben értünk már el valamilyen eredményt (iskolai verseny, pályázat)?

Érdeklődés

Fontos, hogy az adott terület iránt legyen valamiféle érdeklődésünk.

Mely tevékenységek azok, amelyeket szívesen végzünk? Mivel töltünk el úgy órákat, hogy észre sem vesszük, hogy elrepült az idő? Mikor élünk át flow-élményt?

Életstílus

Figyelembe kell vennünk saját életstílusunkat, értékrendünket. Ez lehet az, amit a szüleinktől kaptunk, vagy egy olyan habitus, amit érzünk, hogy csak ránk jellemző. Látnunk kell, hogy az általunk preferált szakmaterületekhez kapcsolódó életritmus a sajátunkéval összeegyeztethető-e. Nézzük át az alábbi néhány szempontot:
a) Időbeosztás
Pl.: Ha érdekel minket az értékesítői munka, de utálunk sokat utazni, akkor érdemes megfontolni, hogy az mégsem nekünk való....
b) Tematika
Nézzünk bele egy leendő tankönyvünkbe, üljünk be egy előadásra, hogy valóban az érdekel-e minket, amit gondolunk.
c) Értékrend
Ha elkötelezett természetvédők/állatvédők/fenntarthatófejlődés-pártiak vagyunk, akkor gondolkodjunk olyan szakokban, amelyeknél lesz lehetőségünk az értékrendünknek megfelelő cégkultúrájú munkahelyet találni.

Realitások

A fentiek összesítését követően arra érdemes gondolnunk, hogy a valóságban milyen szakmát, milyen tanulmányokat tudunk hozzárendelni az elvárásainkhoz, vágyainkhoz.

Hogy mindezt ellenőrizni tudjuk, ki kell néznünk a világba!


Érzékeljük a valóságot megfelelően:

  • nézzünk utána statisztikáknak (pl. ponthatárok)
  • ellenőrizzük, hogy reális-e a majdani fizetési igényünk (pl. hasonlítsuk össze a szakmák átlagbérét)
  • értékeljük a saját képességeinket (milyen tudást, gyakorlatot halmozunk fel az egyetemi évek során, és ez egy leendő munkaadónak milyen hozzáadott értéket jelenthet)
  • lássuk be, hogy a környezetünkben lévők befolyásolási szándékait milyen tényezők motiválják
  • ellenőrizzük, hogy a kiválasztott intézményben pontosan milyen tanulmányokat kell elsajátítani
  • beszéljünk a választott szakma egyik művelőjével, tájékozódjuk a szakmaterület sajátosságairól
  • ismerjük meg a munkaerőpiac jellegét, működését, sajátosságait.