Akik megmutatták, honnan szép nyerni – Az első Nobel-díjas nők története

A minden év decemberében átadott Nobel-díjat valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a díjazottak névsora minden ősszel komoly médiavisszhangot kelt, és magyarként különösen jó érzés tudni, hogy e nívós kitüntetésben több alkalommal – egész pontosan tizenháromszor – részesült honfitársunk.

Ha áttekintjük a valaha volt összes díjazott nevét, feltűnhet, hogy eleinte igen kevés nő kapott Nobel-díjat – hiszen a kor társadalmi-gazdasági körülményei miatt eleve kevesen választhatták a tudományos, írói vagy közéleti pályát –, azonban az utóbbi években a női díjazottak száma fokozatos emelkedést mutat (1901 és 1920 között négy, 1981 és 2000 között tizenegy, míg 2001 és 2020 között huszonnyolc hölgy munkáját jutalmazták).

Nobel-díjas nőkről szóló cikksorozatunk ezeknek a kivételes nőknek az életét és munkásságát szeretné röviden megismertetni.

Elsőként a fizikai, a kémiai és a békedíj első női birtokosai következnek.

Marie Curie (született: Skłodowska)

  • Fizika - 1903.
  • Kémia - 1911.
Marie Curie, kétszeres Nobel-díjas tudósFotó / Shutterstock

Talán az abszolút első – és kétszeresen is díjazott – Marie Curie neve ismert a legszélesebb körben, hiszen akár kémiaóráról is ismerős lehet mindenkinek. Varsóban született, mely akkor még az Orosz Birodalom részét képezte. Családjában többen is tanárként tevékenykedtek, így nem volt kérdés, hogy az ifjú Marie is lehetőséget kap a minőségi oktatásban való részvételre. Felsőbb tanulmányait Párizsban végezte, s itt ismerkedett meg Pierre Curie-vel, aki később férje és kutatótársa lett. Közös lányuk szintén Nobel-díjas.

A díjat fizikából a radioaktivitás felfedezéséért kapta, kémiából pedig a polónium és a rádium felfedezéséért, valamint a rádium beható tanulmányozásáért kapta.

Ezekért a tudományos felfedezésekért, melyeknek eredményeivel mindennapi életünkben is találkozunk, életét adta: halálát a sugárzás okozta, mely vizsgálatai során érte szervezetét.

Bertha von Suttner bárónő (született: Kinsky von Chinic und Tettau grófnő)

  • Békedíj 1905
Bertha von Suttner bárónőFotó / Wikipédia

Az arisztokrata Bertha von Suttner származásából adódóan kitűnő neveltetésben részesült, és már igen fiatalon komoly műveltségre tehetett szert. Életútja azonban nem úgy alakult, ahogyan egy nemesi sarjtól elvárnánk.

Eleinte nevelőnőként tevékenykedett Bécsben, majd – bár a vőlegény családja ellenezte ezt – házasságot kötött Arthur Gundaccar von Suttner osztrák íróval.

Átmenetileg Grúziában telepedtek le, ahol a bárónő testközelből tapasztalhatta meg az orosz-török háború okozta pusztítást. Ez idő alatt rendszeresen publikálta írásait osztrák lapokban.

Le a fegyverekkel! című műve igazi korabeli bestsellerré vált, az összes fontosabb európai nyelvre lefordították, s a békemozgalom alapműveként tekinthetünk rá. Az 1890-es években az írónő egyre aktívabb vezető szerepet vállalt a békéért folytatott társadalmi párbeszédben, és ezzel kivívta magának a "das Generalissimo der Friedensbewegung" (a békemozgalom főparancsnoka) becenevet.

Buzás Boglárka