Így keress másodpercenként 46 millió forintot - Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere

Jeff Bezos neve sokak számára ismerős lehet, hiszen 2017 novembere óta ő mondhatja magát a világ leggazdagabb emberének. Ő volt az első, akinek nettó vagyona meghaladta a 200 milliárd dollárt, jelenleg azonban "csak" 180 és 190 milliárd dollár között ingadozik ez az érték. Összehasonlításképp: Magyarország teljes GDP-je 2019-ben kb. 163 milliárd dollár volt.

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embereFotó / Getty Images

De ki is ez az ember?

Jeff Bezos 1964. február 12-én született Új-Mexikóban. Jó tanuló volt, diplomáját a Princetoni Egyetemen szerezte, nem sokkal ezután pedig a Wall Streeten helyezkedett el felsővezetői pozícióban.

Az 1990-es évek elején átfogó piackutatást végzett, mely alapján rájött, hogy ekkor az internet legkelendőbb termékei a könyvek voltak. 

A felismerés után otthagyta jól fizető állását, és Seattle külvárosába költözött, ahol garázsát raktárrá alakította át, ahol könyveket tárolt.  

Az 1995-ben indult Amazonon kezdetben csak könyveket értékesítettek, ma azonban szinte bármit megtalálhatunk az oldalon. Ma a világ egyik legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó cége.

A koronavírus járvány alatt az online vásárlás még nagyobb hangsúlyt kapott a piacon, így az Amazon részvényeinek értéke - és ezzel Bezos vagyona is - jelentősen nőtt.

Seattle-i garázsát raktárrá alakította át, ahol könyveket tárolt.
Seattle-i garázsát raktárrá alakította át, ahol könyveket tárolt.Fotó / Getty Images

 

 A pandémia alatt 175.000 új alkalmazottat vettek fel a céghez, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett online keresletet.    

2019-ben a dollármilliárdos 25 év házasság és 4 gyermek után elvált feleségétől, MacKenzie Bezos-tól, aki 36 milliárd dollárnyi Amazon részvényt kapott a cégből. Jeff Bezos azonban még így is a leggazdagabb ember a Földön, és valószínűleg egyhamar nem is fogják átvenni tőle ezt a címet.

Hány Lamborghinit tudna vásárolni?

Bezos volt az első ember, aki egy nap alatt 13 milliárd dollár profitra tett szert, mely átszámolva másodpercenként 46.000.000 Ft-ot jelent. 

Ez azt jelenti, hogy percenként 22 db új Lamborghinit tudna vásárolni.

Na, de akkor ez mennyi túrórudiban?

Bezosé az Amazon részvényeinek 11.1%-a, ez azt jelenti, hogy vagyona akkora, hogy másodpercenként vásárolhatna 300.000 túrórudit, amelyből megehetne naponta akár 441 millió darabot is.

Napjaink leggazdagabb cégvezetői közül többen garázsukból vagy kolis szobájukból indultak a világhírnév és a gazdagság felé. Ebből is látszik, hogy elég egy jó ötlet, kitartás és kreativitás ahhoz, hogy az ember akár Jeff Bezoshoz, Mark Zuckerberghez vagy Bill Gateshez hasonlóan sikeressé és gazdaggá váljon.

Bolyki Veronika