Jó pap holtig tanul: A három L, ami megváltoztatja az életed

Miért érdemes elsajátítani a folyamatos tanulás képességét? Van konkrét haszna vagy csak jól hangzó modern frázis? Te már LLL vagy? 

Az élethosszig tartó tanulás fogalma ma már elterjedt, sok helyen szembejön velünk. Első hallásra fárasztó is lehet erről hallani, hiszen melyik leterhelt egyetemista szeret azzal szembesülni, hogy ha piacképes, modern munkavállaló akar lenni, akkor egész életében ez, vagyis a tanulás vár majd rá. Van azonban egy jó hírünk: könnyen lehet, hogy már most is az élethosszig tanulók táborába tartozol.

Hogy lehet ez?

Míg szüleink és különösen nagyszüleink korcsoportjában a munka egyet jelentett a túléléssel, az Y generációs és fiatalabb csoportok már mást várnak az élettől.

Nem akarnak azért élni, hogy dolgozzanak, saját igényeikhez, kényelmükhöz szeretnék igazítani a munkájukat és ha lehet, azt egyesíteni kedvteléseikkel vagy alárendelni hobbijaiknak.

Vannak olyan mindennapos praktikák, viselkedési formák, melyek jellemzőek azokra, akik a folytonos tanulás technikáját követik, és ezek gyakran organikusan megjelennek a fiatalabb generációk tagjainál.

Te is LLL vagy?

Az élethosszig tanulók (angolul lifelong learner, röviden LLL) gyakran az alábbi szokásokat követik szinte anélkül, hogy észrevennék:

  1. Tudod, mi érdekel és mik a céljaid ezen a téren.
  2. Meg is akarod ezt tanulni, és tudod, hogy ehhez milyen skilleket kell elsajátítanod.
  3. Érdeklődsz és utána is nézel, annak a területnek, témának, ami felkelti a figyelmed.
  4. Ez a tanulási folyamat észrevétlenül a napjaid részévé válik.
  5. Viszonylag sokáig megmaradsz egy témánál, szinte elköteleződsz mellette, míg úgy nem érzed, kimerítetted.
Míg szüleink és különösen nagyszüleink korcsoportjában a munka egyet jelentett a túléléssel, az Y generációs és fiatalabb csoportok már mást várnak az élettől.
Míg szüleink és különösen nagyszüleink korcsoportjában a munka egyet jelentett a túléléssel, az Y generációs és fiatalabb csoportok már mást várnak az élettől.Fotó / 123RF

Mi haszna?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a sok helyen hangoztatott fontossága mellett milyen haszna is lehet a folyamatos tanulásnak a te mindennapi életedben. Akkor is, ha olyasmiről tanulsz, ami nem feltétlenül „kötelező", hanem egyszerűen téged érdekel, sok hasznod származhat belőle.

Új skilleket sajátíthatsz el, mint például egy témának az alapos kikutatása, kritikai gondolkodás és problémamegoldás. Nő az önbizalmad és motivációd, hiszen megtanulod elismerni és felismerni saját érdeklődési köreidet és céljaidat. Kell ennél több?

Kőszegi Anna