Vajon középiskola előtt tudtuk, hogy egy életet választunk azzal, hogy beiratkoztunk?

Általános után neked is meg kellett hoznod az első továbbtanulással kapcsolatos döntésed: melyik középiskolába, gimnáziumba menj? De milyen mértékben befolyásolta az általad választott intézmény a későbbi utad?

Középiskolai tanulmányaid előtt neked is döntened kellett, hol szeretnél tovább tanulni. Ez még lehet, nem volt annyira fontos, mint a felsőoktatási intézmény kiválasztása, mégis meghatározóbb lehetett, mint gondolnád.

Miért lehetséges ez?

Amikor felvételt nyersz a középsuliba, megkezded tanulmányaidat, még nem fejlődött ki a személyiséged, befolyásolható vagy. Ezért a környezeted az, ami meghatározza, mivé válsz a jövőben. Ez a környezet magába foglalja diáktársaidat, tanáraidat, a helyszínt és lényegében mindent, ami összefüggésben áll az intézménnyel.

Elsősorban a többi diák fogja alakítani az egyéniséged. Mindegy, hogy te melyik szerepet kaptad, a suli sztárját, a nagymenőt, a balhést, a félénket, vagy a tanulóst, ezzel kategóriába lettél sorolva, ami miatt elkezdtél úgy viselkedni, amit az a szerepkör elvárt tőled.

Hisz az egész élet színház, nem?  

Még ha nem is lettél ennyire beskatulyázva, biztos eszedbe jut pár ember, aki teljesen beleélte magát a szerepébe.

A tanárok szerepe

A következő fontos tényező pedig nem más, mint a tanáraid. Előfordulhat, hogy kiskorod óta orvos akarsz lenni, de kifogsz egy olyan biológia tanárt, aki elveszi az életkedved is. Emiatt megtetszik az irodalom, és végül magyar tanár leszel. Bármi megtörténhet. A lényeg, hogy ebben az esetben is a középiskolában szerzett tapasztalatok alapján döntesz – akár a jövőbeli hivatásodról is.

Az egész élet színház, nem?
Az egész élet színház, nem?Fotó / Unsplash

A tanárok és az ő egyéniségük szerepe több esetben segíti (vagy épp hátráltatja) a diákokat, amikor egyetemre jelentkeznek.  

Biztosan eszedbe jutottak egyéniségek a középsulis évekből, akiket nehéz elfelejteni. Legyen akár negatív, akár pozitív élmény, valószínűleg értek olyan impulzusok, amik végül hozzájárultak ahhoz, melyik felsőoktatási intézmény online óráin ülsz most.

Újratervezés?

Persze előfordulhat az is, hogy az egyetemig sima út vezet, és ott jössz rá, hogy valójában egészen más érdekel, mint eddig. Az új impulzusok, emberek miatt könnyen lehet, hogy 180 fokos fordulat vesz az életed már az első szemeszterben.

Pánikra semmi ok, hiszen sosem késő újratervezni!  

Szerencsére az oktatási rendszert nem végleges döntések halmaza alkotja. A mozgástér mindenki számára adott, egészen szürreális váltásokat is meg lehet úszni minimális időveszteséggel - vagy akár anélkül is.

Szabó Veronika